Hradecká VZP neví, co se starým sídlem

Hradec Králové – Pobočka Všeobecné zdravotní pojišťovny v Hradci Králové se nemůže zbavit budovy, kde původně sídlila. Přestěhovala se sice do novostavby, ale staré sídlo musí dál dotovat a přichází o peníze. Dům se jí nedaří prodat. Podle rozsudků soudů má navíc spolumajitele, se kterým se VZP musí domlouvat a dělit.

Jedenáctipatrový panelový dům z 60. let byl do léta roku 2009 sídlem hradecké pobočky VZP. Pojišťovna se přestěhovala do nové budovy za 116 milionů korun. Starý dům jí ale zůstal takzvaně na krku. Představy, že ho prodá za třicet, později za dvacet milionů, se ukázaly jako nereálné. Podle odhadu vrátného je v budově obsazených asi patnáct procent plochy. Jinak se tu prohání pouze vítr.

VZP sice vydělává na nájmu z antén na střeše, ale péče o budovu a vytápění ji stojí mnohem víc. Ředitel hradecké pobočky VZP Pavel Pechánek upřesnil, že jde zhruba o 200 tisíc korun ročně. Soudy kvůli chybám v privatizaci v 90. letech nedávno rozhodly, že spolumajitelem budovy je z jedné třetiny firma Uniservis Hradec Králové, se kterou se musí VZP na všech krocích domlouvat.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„V současné době máme jednoho vážného zájemce o koupi objektu,“ informovala Michaela Horynová z hradecké pobočky VZP. Podle zjištění ČT může být zájemcem právě třetinový spoluvlastník Uniservis. Peníze z prodeje chce VZP vložit do zdravotní péče.