Potvrzeno: Hašek bude ve volbách obhajovat hejtmanský post

Pustiměř (Vyškovsko) - Současný hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se podle očekávání opět stal lídrem sociálních demokratů do krajských voleb. Dnes ho v Pustiměři na Vyškovsku podpořila krajská konference ČSSD. Funkci předsedy krajské organizace obhájil náměstek hejtmana Václav Božek, jenž je také dvojkou na volební kandidátce. Krajské volby se v Česku uskuteční na podzim letošního roku.

Stávající hejtman Hašek, jenž zároveň předsedá Asociaci krajů ČR, chce podle svých slov podporovat rozvoj vědy, výzkumu a inovací na jižní Moravě. Jako další priority uvedl kvalitu a dostupnost veřejných služeb, úspěšné čerpání z evropských fondů, moderní infrastrukturu, rozvoj venkova a podporu vinařství. Upozornil na to, že příští krajskou reprezentaci zřejmě čeká nelehké období po ekonomické stránce. „I na regionální úrovni se projeví dopady hospodářské krize,“ upozornil Hašek v projevu.

První místopředseda ČSSD dnes kritizoval vládu za údajné resty vůči jižní Moravě, zejména v oblasti silniční infrastruktury. „Nestojí ani jeden metr významných dopravních staveb, jako je dálnice do Vídně. Považoval bych za fatální ostudu, kdyby rakouská strana byla v roce 2014 na státní hranici a na české straně by se nedělo vůbec nic,“ prohlásil Hašek.

V týdnu získal Hašek podporu krajského výkonného výboru. Jako lídra jej určilo 29 z 32 členů krajského vedení. Stejně tak Haška v minulosti podpořily jednotlivé okresní konference. Na kandidátce ČSSD jsou po dnešku dále ještě krajský radní Zdeněk Pavlík, místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek a starosta Brna-Žabovřesk Marek Šlapal.

Ve volbách se Hašek střetne s Crhou a Vitulou

Své hejtmanské křeslo bude Hašek obhajovat poprvé, ve volbách se jako lídr kandidátky utká například s bývalým dlouholetým ředitelem krajského úřadu Jiřím Crhou. Současný blanenský místostarosta povede kandidátku ODS. Za TOP 09 bude patrně kandidovat z prvního místa současný stranický krajský šéf a kvestor Masarykovy univerzity Jan Vitula. V KDU-ČSL, která má na jihu Moravy silné postavení, vyhrál klání o pozici lídra bývalý dlouholetý hejtman a dnešní Haškův náměstek Stanislav Juránek.