Na Bruntálsku i Uherskohradišťsku hořelo, jeden mrtvý

Vrbno pod Pradědem/Hradčovice – Jeden lidský život si v sobotu večer vyžádal rozsáhlý požár ve čtyřpodlažním domě ve Vrbně pod Pradědem. Na místě zasahovalo deset hasičských jednotek, které evakuovaly 40 osob. Předběžná škoda je odhadována na osm milionů korun. Skutečná ale může být mnohem vyšší. Devět bytů zničil oheň, další pak voda a kouř. Hořelo také v Hradčovicích na Uherskohradišťsku. Tam jeden muž utrpěl těžké popáleniny.

Oheň vypukl v bytě ve třetím nadzemním podlaží. Plameny šlehaly oknem vysoko k obloze a takto zapálily i střechu. Z ní se pak oheň rozšířil do dalších osmi bytů v posledním čtvrtém patře. Ohořelé torzo lidského těla pak našli hasiči v jednopokojovém bytě ve třetím patře, kde začalo hořet.

Totožnost mrtvého zůstává neznámá

„Totožnost mrtvého a příčinu jeho úmrtí určí nařízená pitva,“ informovala mluvčí bruntálské policie Pavla Tušková s tím, že příčina rozsáhlého a tragického požáru ještě není zřejmá. „V tuto chvíli nechceme spekulovat. Na místě pracují kriminalisté. Stopy jsme již zajistili, další informace budeme mít v nejbližších dnech,“ dodala. O příčině zatím nechce hovořit ani mluvčí hasičů.

Telefonát Gabriely Sluštíkové a Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé v současné době pracují hned s několika verzemi vzniku požáru. V úvahu přichází například technická závada jako zkrat v elektroinstalaci. Příčinou ale může být i neopatrná manipulace s otevřeným ohněm.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela uvedl, že 13 evakuovaných osob opustilo hořící dům bez pomoci hasičů. Zbývajících 27 museli ze zakouřených prostor zasahující hasiči vyvést s použitím dýchacích přístrojů. Evakuované osoby představitelé města soustředili v tělocvičně školy a později jim zajistili ubytování ve třech penzionech. Hasiči s plameny bojovali zhruba tři hodiny a několik dalších hodin jim pak trvalo dohašování.

  • Výbuch a požár v Hradčovicích na Uherskohradišťsku zdroj: HZS Zlínského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3201/320074.jpg
  • Výbuch a požár v Hradčovicích na Uherskohradišťsku zdroj: HZS Zlínského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3201/320071.jpg
  • Výbuch a požár v Hradčovicích na Uherskohradišťsku zdroj: HZS Zlínského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3201/320073.jpg
  • Výbuch a požár v Hradčovicích na Uherskohradišťsku zdroj: HZS Zlínského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3201/320072.jpg

V Hradčovicích zachvátil požár rodinný dům

Požár rodinného domu na Uherskohradišťsku způsobil v noci na dnešek výbuch, ke kterému podle informací hasičů došlo při manipulaci s topidlem a vysoce hořlavou látkou. Přesné podrobnosti vzniku požáru ale zatím známé nejsou. 

Při požáru utrpěl těžké popáleniny třiadvacetiletý mladík. „Rodinní příslušníci mladého muže vypověděli, že nejdříve uslyšeli výbuch a následně zjistili požár ve sklepě. V zakouřeném prostoru našli hořícího syna, na kterém začali hasit oblečení. Poté ho společně vytáhli ze sklepa ven, poskytli mu první pomoc a přivolali záchranáře,“ uvedl mluvčí hasičů Ivo Mitáček. Hasiči našli při zásahu také psa, kterého se podařilo zachránit.