Další demonstrace ve Varnsdorfu: Radnice nám kvůli Romům lže

Varnsdorf – Na náměstí ve Varnsdorfu se po třech měsících opět uskutečnila demonstrace. Tentokrát chtěli místní vyjádřit podporu rodině napadené prý na Nový rok pěticí Romů, sešly se jich asi tři stovky. Obyvatelé města radnici obviňovali, že jim lže. Politici totiž po novoročním incidentu tvrdili, že napadení není vidět na záznamu městské kamery a napadený muž si zranění mohl v opilosti způsobit sám. Místostarosta Karel Dubský se dnes snažil shromážděným své výroky vysvětlit, demonstrující ho ale příliš neposlouchali a vypískali ho. Po ukončení shromáždění se lidé v klidu rozešli.

„Sama jsem útoku přítomna nebyla, ale mohu potvrdit, že se opravdu stal. Jako rodič chci ve Varnsdorfu žít, beze strachu vyjít i v noci na kteroukoliv ulici,“ přečetli organizátoři shromáždění vzkaz dcery údajně napadeného muže. Nikdo z rodiny se na varnsdorfském náměstí dnes neukázal.

Rodinu v noci na Nový rok údajně napadla pětice Romů poblíž ubytovny Sport, kde mnoho místních Romů bydlí. Policie čin jednoho z útočníků vyhodnotila jako rasově motivovaný. Lidé dnes na náměstí tvrdili, že podobných incidentů se ve městě děje mnohem víc, policie a také politici o nich ale záměrně neinformují. Chtějí tak prý zabránit dalším veřejným protestům.

Vedení města podle demonstrujících se situací ve Varnsdorfu nic nedělá. Radnice při předchozích protestech v srpnu a září slíbila právě před ubytovnou Sport zřídit služebnu státní a městské policie, dosud ale není v provozu. Podle města se má otevřít příští týden.

Ve městech Šluknovského výběžku se za poslední rok zvýšila kriminalita, častá jsou přepadení na ulici nebo krádeže v domech. Místní ze situace viní Romy. „Nikdo s tím nic nedělá. Pak vzniká protiromská nálada. A tyto protesty jsou jejím důsledkem,“ prohlásil dnes Josef Mašín, který 26. srpna svolal shromáždění v nedalekém Rumburku. To tehdy odstartovalo několikaměsíční vlnu protiromských protestů.

Telefonát Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Při největší demonstraci pochodovalo ulicemi Varnsdorfu 10. září loňského roku téměř tisíc lidí, od romských ubytoven je tehdy oddělovaly policejní kordony. Zasahovali i policisté na koních a vodní dělo. Protestů se tehdy účastnili kromě místních i sympatizanti extremistických hnutí. Několik z nich bylo mezi shromážděnými i dnes, v davu se objevila vlajka Dělnické strany sociální spravedlnosti. Policie shromáždění sledovala ze zaparkovaného auta, zasahovat ale nemusela.