Kvůli uzavírce Svinovských mostů Ostrava ve špičce kolabovala

Ostrava – První ostrou zátěžovou zkouškou po uzavření Svinovských mostů prošla Ostrava – a ukázalo se, že řidiči se na změnu dostatečně nepřipravili. Město v ranní špičce ucpali, auta se pohybovala pouze velmi pomalu, v některých chvílích takřka vůbec. Nejhorší situace nastala v Porubě. K situaci přispěla i dopravní nehoda, která se stala u Globusu. Po desáté hodině už se provoz rozjel, před polednem se ale opět začal zahušťovat. Odpoledne se již situace zklidnila, řidiči začali více využívat připravené objízdné trasy a městem se dalo projet téměř jako obvykle.

Kolony se v ranní špičce vytvořily před sjezdem z Opavské ulice, jejíž součástí Svinovské mosty jsou, na objížďku ulicí 17. listopadu, a také v Rudné ulici před křížením s toutéž ulicí, kde se sjížděly dva mohutné proudy aut. Podle primátorského náměstka Aleše Boháče je možné vyhnout se čekání využitím městské hromadné dopravy. „Ta jezdí bez větších zpoždění,“ poukázal náměstek.

Aleš Boháč, náměstek ostravského primátora:

„Řidiči mají velký prostor na samotné dálnici, která je od Klimkovic až po centrum a polskou stranu zadarmo. Toto řidiči nevyužívali. Věřím, že ten, kdo tam pojede, si ušetří až patnáct minut času.“

K ucpání města však přispělo i dopravní značení. Nejhůře průjezdná byla ráno ulice Nad Porubkou ve směru do Poruby, kde se kvůli vedení objízdné trasy změnila přednost v jízdě. „Účelnost dalšího značení chce vedení města a policie vyhodnotit během dvou týdnů. “Možná pak značení změníme," uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Řada ostravských řidičů si nic nedělala ze zákazu vjezdu na Svinovské mosty a snažila se tudy uzavírku i kolony objet. Nebylo jim to nic platné, na místě hlídaljí policisté, kteří automobily vraceli a řidiče navíc pokutovali za porušení zákazu vjezdu. Ráno policie vrátila asi 150 řidičů.

Objízdná trasa
Zdroj: ČT24

Řidiči si na situaci, kdy jsou Svinovské mosty neprůjezdné, zatím nezvykli, v ranní špičce vyrazili stejně jako obvykle a ucpané ulice je překvapily. „Je to šílené, takové kolony nepamatuji,“ poznamenal potom jeden z řidičů stojící v koloně v ulici 17. listopadu. Zkušenosti řidičů potvrdily předpoklad magistrátu, že se kvůli uzavírce prodlouží jízdní doby v zasažených oblastech nejméně o půl hodiny. „Trasu, kterou běžně jezdím 25 minut, jsem dnes jel hodinu a osm minut,“ upozornil řidič, který vezl děti z Dobroslavic na Opavsku do školy v Ostravě.

V odpoledních hodinách a večer se už průjezdnost severomoravskou metropolí výrazně zlepšila, netvořily se už tak dlouhé kolony. Podle městské policie mohla auta projet stejně jako v běžných pracovních dnech. Ke zjednodušení dopravy během dne přispělo také to, že se řidiči již poučili, jaké objízdné trasy využívat.

Provoz na Svinovských mostech
Zdroj: ČT24

„Policie dělala maximum, aby situaci nějakým způsobem napomohla řešit. Jenom pro opatření Svinovských mostů máme v terénu navíc přes dvě desítky policistů dopravní policie a několik desítek strážníků městské policie,“ upozornil ředitel ostravské dopravní policie Jiří Zlý. 

Aleš Boháč, náměstek ostravského primátora:

„Ukázalo se to, co jsme říkali - budou zácpy. Hodnotím to ale kladně, protože nebyla žádná významná nehoda.“

Svinovské mosty jsou ve směru z Poruby uzavřeny od pátečního večera. V opačném směru je zachován jeden pruh, ten druhý je sice otevřen, ale je k dispozici pouze městské hromadné dopravě. Oprava první části Svinovských mostů, které jsou na hranici životnosti, by měla být hotova v srpnu. Na ni naváže rekonstrukce protější části. Celá stavba by měla být hotova do jara 2013.