Na Klínovci budou nové lanovky i tříkilometrová sjezdovka

Boží Dar (Karlovarsko) – Na krušnohorském Klínovci začne už letos stavba dalších dvou lanovek a nové Jáchymovské sjezdovky. Všechny akce jsou součástí dlouhodobého projektu Nový Klínovec, jehož první fází bylo vloni vybudování nové čtyřsedačkové lanovky a prodloužení sjezdové trati Pařezovka. Projekt modernizace celého skiareálu má skončit kolem roku 2018 a vyžádá si stamilionové náklady. Počítá se i s vybudováním technického zázemí pro areál.

Jakmile na jaře skončí lyžařská sezona, začnou práce na sedačkové lanovce, která nahradí dosavadní vlek mezi sjezdovkami Přemostěná a Pařezovka. Lanovka bude hotová do zahájení sezony 2012/2013. Zvýší přepravní kapacitu skiareálu a odlehčí i nové čtyřsedačce, která se nyní těší velkému zájmu lyžařů. „Začneme i s první částí stavby Jáchymovské sjezdovky. Letos se vykácí stromy na trase, která bude dlouhá tři kilometry, a postavíme stožáry. Definitivně by měla být hotová asi na přelomu let 2013 a 2014,“ poznamenal provozovatel střediska Martin Píša.

Moderní technika brání přeprodávání lístků

Jakmile bude nová lanovka na jižním svahu Klínovce dokončená, skončí stará jednosedačková lanovka, která vozí v létě turisty a v zimě lyžaře už od roku 1965. Lanovka patří Jáchymovu, který ji ale po otevření nové lanové dráhy provozovat nehodlá, uvedl starosta Bronislav Grulich. Město by se mělo postarat o novou příjezdovou komunikaci k parkovišti u dolní stanice lanovky, které bude mít kapacitu kolem 600 míst. „Modernizace areálu přinese prospěch i městu a přiláká sem více návštěvníků,“ poznamenal starosta.

Moderní techniku od této sezony nasadil skiareál rovněž do boje proti takzvanému přeprodávání lístků. Zařízení Ski Data provádí detailní kontrolu pohybu skipasů, když při průchodu turniketem vlastníka vyfotografuje i změří a tak je schopno rozpoznat, jestli skipas používá stále jediná osoba. Středisko tak hodlá zabránit úniku tržeb, který vzniká při prodávání skipasů mezi lyžaři nebo překupníky.

Projekt Nový Klínovec je rozdělen do čtyř částí. V poslední etapě počítá se stavbou lanovky a sjezdovky Fuchsloch, která tak umožní fyzické propojení s německým areálem na Fichtelbergu. Na severozápadní straně Klínovce má proto vzniknout dvoukilometrová sjezdovka s čtyřsedačkovou lanovou dráhou, která bude mít nástupiště spojené s lanovkou z německé strany. Celkové náklady projektu budou hrazeny z dotací a úvěrů.