Ve Varnsdorfu mají novou služebnu, chybějí jen policisté

Varnsdorf (Děčínsko) - Nová služebna v problémové lokalitě ve Varnsdorfu na Děčínsku je hotová, chybějí už jen policisté. Městští strážníci nastoupí v polovině března, státní policie tam má začít docházet tento týden. Policisté budou na služebně ve třetím patře bývalého klubu Velveta naproti problémové ubytovně Sport k dispozici hodinu dvakrát denně. Lidé zde budou moci i podávat informace či trestní oznámení, pro jejich písemné zaprotokolování ale budou muset na stávající služebnu přes celé město.

„Nově vzniklá služební místnost bude využívána pro běžná úřední jednání policistů s občany, tedy především jako kontaktní místo s veřejností. Současně s tímto účelem bude využívána jako zázemí policistů, kteří budou v dané rizikové lokalitě vykonávat hlídkovou činnost,“ popsala využití nového prostoru děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Městští strážníci na služebnu nastoupí až v polovině března. Noví zaměstnanci musí podle mluvčí Romany Macové nejprve projít osmitýdenním výcvikem a složit zkoušky před komisí ministerstva vnitra. Počet strážníků ve městě se tak zvýší ze 14 na 21. Město na zřízení služebny dostalo necelý milion korun od ministerstva vnitra, 50 000 korun na její vybavení přidal i Ústecký kraj. „Z dotace bude pořízen velkoplošný monitor a počítač pro zlepšení provozu kamerového systému a drobné zařízení do kanceláře,“ vysvětlila Macová.

Zřízení služebny město slíbilo už před několika měsíci. Chtělo tak vyjít vstříc stovkám lidí, kteří v ulicích několik měsíců protestovali proti kriminalitě ve městě, ale právě i proti nečinnosti jeho vedení. Město se rozhodlo vybudovat služebnu přímo naproti ubytovně Sport obývané převážně Romy. K ní mířily vloni v srpnu a září stovky protestujících při pochodech městem. Podle Macové otevření služebny ze strany státní policie zkomplikoval i odchod tehdejšího krajského generálního ředitele Jiřího Vorálka, se kterým město jednalo a jehož nástupce zatím policie nevybrala.

Podle obyvatel Varnsdorfu, kteří se v neděli sešli na náměstí, by dřívější zřízení služebny možná mohlo zabránit i napadení rodiny pěticí Romů na Nový rok právě nedaleko bývalého klubu Velveta a ubytovny Sport. Policie dva z podezřelých stíhá na svobodě za výtržnictví a ublížení na zdraví, čin jednoho z útočníků vyhodnotila jako rasově motivovaný.