Pardubický zámek odhaluje staletí skrytá tajemství

Pardubice - Někdejší hospodářské budovy zámku v Pardubicích již brzo projdou rekonstrukcí. Na místo se však jako první, ještě než se začne stavět, vydali archeologové. Ti pod zemí postupně odhalují staletí skrytá tajemství. Odkryli třeba původní renesanční stavbu, uspořádání konírny, a dokonce uschovaný poklad.

„Archeologický průzkum nám dovolí nahlédnout do stavební historie té nejstarší fáze objektu,“ objasňuje cíle práce archeologů a památkářů František Radek Václavík. Jedním z výsledků bádání bylo odhalení původního vybavení bývalé konírny, odborníci si tudíž mohli ověřit, jakým způsobem byli na zámku ustájeni koně. Místnost v minulosti sloužila jako skladiště.

V útrobách budovy archeologové také našli malý poklad, schovaný byl mezi kameny. „Byl tam vylámaný takový prostor, ve kterém si někdo schoval několik mincí a závěsky z nějakého oděvu,“ popisuje archeoložka Cejpová. Cenné předměty si tu možná kdysi dávno schoval někdo ze služebnictva.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Archeologické nálezy nyní čeká odborné ošetření. Podle ředitelky pardubického Východočeského muzea Jitky Rychlíkové vzácnost artefaktů umocňuje skutečnost, že pochází přímo z areálu zámku. Některé z předmětů si proto budou moct lidé prohlédnout na výstavách.

Už za čtrnáct dní archeology vystřídají stavbaři. Například konírna se promění v restauraci a společenské sály. Pozoruhodné nálezy ale mohou provázet i samotnou rekonstrukci, také proto budou odborníci dohlížet na stavební práce.