Ceny za lepší čočky se v krajských nemocnicích výrazně liší

Karviná/Frýdek-Místek – Pacienti si v novém roce můžou za příplatek vybrat nadstandardní služby na chirurgii, očním oddělení nebo některé typy očkování. V Moravskoslezském kraji ale sazebníky zatím zveřejnila jen nemocnice ve Frýdku-Místku a částečně v Karviné. Ve zbývajících by je měli lidé znát na přelomu ledna a února. Například u lepších čoček se už teď ceny výrazně liší.

Nemocnice ve Frýdku-Místku zveřejnila ceny za nadstandard hned v prvních dnech roku 2012. Počet lidí, kteří jsou ochotní si připlatit například za čočku, která je zbaví nejen šedého zákalu, ale třeba i brýlí, navíc výrazně roste. Podle primáře Beskydského očního centra Radima Čecha jde zatím o 30 procent pacientů. „Pro mě to byla jasná investice, protože výhody, které mi pan primář sdělil, byly nezpochybnitelné,“ řekl ČT pacient Zdeněk Vašut.

V krajských nemocnicích se mohou ceny za čočky výrazně lišit, soukromá společnost slibuje, že ve všech jejích ambulancích by měly být ceny stejné. Kolik pacient za čočky připlatí, ale zatím nemocnice na webu nemá. Pacient se cenu dozví až v ambulanci. I zde zájem lidí stále roste.

  • Ceny za čočky ve Frýdku-Místku autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Ceny za čočky v Karviné autor: ČT24, zdroj: ČT24

Ostravská fakultní nemocnice sazebník zatím nemá. Výrazný zájem pacientů o nadstandard tu ale nezaznamenali. Podle primáře oční kliniky Petra Maška se bude cena čoček pohybovat kolem 20 tisíc korun.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)