Ústečtí bezdomovci odmítají pomoc charity

Ústí nad Labem - Ústí nad Labem se potýká se stále větším počtem bezdomovců - jen teď přes zimu je tam až tisíc lidí bez střechy nad hlavou. V přepočtu na obyvatele je to dvakrát víc než v Praze. Problém je taky v tom, že většina z nich odmítá pomoc charity.

Ústečtí strážníci mimo jiné své povinnosti každé ráno počítají bezdomovce a zjišťují, v jakém stavu se nacházejí. Jakmile totiž začne mrznout, obcházejí oblíbená místa bezdomovců a kontrolují, jestli jsou naživu. „Pokud se zjistí, že mají nějaké zdravotní potíže, omrzliny nebo špatné dýchání, přivoláme rychlou záchrannou službu,“ vysvětluje ústecký strážník Kamil Mastík. 

Pomoc přitom v průměru vyhledá pouze každý desátý bezdomovec. Ostatní žijí, kde se dá. Ve snaze zahřát se například nedávno zapálili provizorní příbytek na dohled od největšího ústeckého sídliště. „Já jsem tam vůbec nešla, protože nevíte, co se může stát,“ přiznává místní obyvatelka. 

Zástupci charity teď ale prosí obyvatele o úplný opak. Na veřejných místech si mohou vzít leták s informacemi pro bezdomovce. Když se pak s některým bezdomovcem náhodně setkají třeba na nádraží, kartičku velikosti vizitky mu dají, a tak mu v podstatě poradí. „Zabere to chviličku času, ale skutečně to může pomoci mnoha lidem,“ je přesvědčena Petra Szaffnerová Bímonová z azylového domu Samaritán v Ústí nad Labem.  

Odborníci obecně odhadují, že do deseti let stoupne počet bezdomovců až na trojnásobek. Lidé totiž prý snadněji spadnou do dluhových pastí a přijdou o bydlení.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)