Svoboda kritizuje pražské strážníky, ÚOHS jim zastavil tendr

Brno – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr pražské městské policie na dodávky nových vozidel. Podle antimonopolního úřadu magistrát nedodržel zásadu transparentnosti, zakázka za 76 milionů korun proto byla zastavena. Praha se podle primátora Bohuslava Svobody nebude proti rozhodnutí úřadu odvolávat, bylo by to prý zbytečné. Primátor je s prací městských strážníků dlouhodobě nespokojen a bude požadovat změny v jejich vedení.

Hlavní město vypsalo zakázku pro městskou policii v polovině loňského roku. Zadávací dokumentaci si vyzvedlo 16 zájemců, nabídku jich ale podalo pouze pět. Společnost Trost auto service technik tendr ale napadla u ÚOHS, protože zadávací podmínky zakázky považovala za diskriminační.

ÚOHS se zakázkou zabýval od loňského září. Praha v zadávacích podmínkách stanovila 14 druhů vozidel. Pro každou skupinu uvedla interval pro požadovaný objem motoru, kterému odpovídal výkon vozidla. Podmínky následně městská policie pozměnila, když připustila, že výkon vozidel může být vyšší, než jaký uvedla v zadávací dokumentaci.

Podle antimonopolního úřadu se kvůli změně pravidel zvýšil počet modelů vozů, které mohly podmínky tendru splnit. Úřad to později vyhodnotil jako nezákonný krok, který mohl mít vliv na počet uchazečů v tendru, protože zadavatel zároveň se změnou podmínek neprodloužil firmám lhůtu pro podání nabídek.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda se proti rozhodnutí ÚOHS odvolávat nechce. „Rozhodnutí ÚOHS dokazuje, že na městské policii neprobíhaly všechny zakázky v pořádku. Proto nebudeme podávat opravný prostředek, považuji to za zbytečné,“ prohlásil. Dodal, že zadá vypsání nového výběrového řízení. Připomněl, že tuto zakázku ÚOHS zamítl už podruhé.

Ředitel pražských strážníků Vladimír Kotrouš byl na konci loňského roku obviněn z přijetí úplatku, stále je ve vazbě. Podle policie se trestný čin týkal mnohamilionové zakázky na služby pro městskou policii. Primátor Svoboda plánuje co nejdříve vyhlásit výběrové řízení na nového ředitele.

Svoboda se již dnes nechal slyšet, že je s prací městské policie dlouhodobě nespokojen. Podle něj strážníci netransparentně hospodaří se svěřenými penězi a neefektivně dublují práci republikové policie. „Úloha strážníka musí být zejména v tom, aby byl vidět v ulicích, a ne skrze okénko terénního vozidla. Jedině tím, že bude pravidelně pomáhat lidem v ulicích, může zvýšit bezpečnost a omezit kriminalitu v Praze,“ prohlásil primátor, který chce v nejbližší době představit novou koncepci pražské policie.