Na Česko se sype sníh, komplikuje dopravu

Praha – Čerstvý sníh, který padá na většině území České republiky, komplikuje dopravu. Odpoledne sněží v pásu napříč republikou – v severních Čechách, na Vysočině a na jižní Moravě. Nejvíc nasněžilo v Libereckém kraji, už v noci napadlo asi 25 centimetrů nového sněhu. Silničáři jsou od půlnoci v terénu, většina silnic však zůstává sjízdná. Stalo se však mnoho nehod včetně tří smrtelných. O dalších nehodách a uzavírkách silnic se můžete informovat zde, o mimořádnostech v železniční dopravě zde.

Moravskoslezském kraji napadlo od pondělního večera přes 15 centimetrů sněhu. Kritické bylo dopoledne, kdy stále sněžilo a navíc nebylo vidět. Výsledkem byly tragické nehody. U Frýdku-Místku zahynul řidič kamionu, který vystoupil, aby svému vozu nasadil sněhové řetězy. Na vozovce ho však srazilo auto. Zemřel také spolucestující v havarovaném osobním autě v Ostravě. Až do odpoledne byl omezen provoz i na rychlostní silnici R48 u Příbora. Polský řidič dodávky si zřejmě v zasněženém terénu spletl cestu a začal se na čtyřproudové silnici otáčet. Narazil přitom do návěsu kamionu, který se převrátil a rychlostní silnici obousměrně zablokoval.

„Apelujeme na řidiče, aby přizpůsobili způsob jízdy vozů stavu a povaze vozovky. Během tří ranních hodin jsme zaznamenali jen v Ostravě osm nehod. To je výrazný nárůst oproti průměrnému počtu,“ upozornila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Zdůraznila, že zasněžené silnice jsou nebezpečné i pro chodce, kteří si musejí uvědomit, že na zasněžené silnici je brzdná dráha aut delší.

Vyšší počet nehod na zasněžených silnicích zazamenali i ve Zlínském kraji. Nejvážnější následky měla srážka neovladatelného kamionu s felicií u Zdounek na Kroměřížsku, kde dvě ženy po srážce kamionu a osobního vozu utrpěly zranění. Na cestách leží rozbředlý nebo ujetý sníh. Jeho vrstva se ale stále zvyšuje.

Nehoda kamionu na R48 u Příboru
Zdroj: ČT24

Třetí smrtelná nehoda dne se stala ve Středočeském kraji. Mezi obcemi Horky a Drobovice na Kutnohorsku havarovalo osobní auto, které vyjelo z namrzlé silnice a spadlo do příkopu. Řidič se sice dokázal sám dostat ven, ale potom zkolaboval a po srdeční zástavě zemřel. Vážná nehoda osobního auta se stala také dopoledne u Mnichovic nedaleko Prahy, odkud musel vážně zraněného člověka transportovat vrtulník. Sněžení v regionu odpoledne ustalo, řada silnic ale zůstává zakryta čerstvou sněhovou vrstvou.

Libereckém kraji napadlo až 25 centimetrů nového sněhu, zejména na Liberecku a Frýdlantsku, ale i na sousedním Jablonecku. Sněžení v regionu stále zcela neustalo, problémy na silnicích se ale vesměs podařilo vyřešit – zejména už odjel kamion, který od rána blokoval serpentiny mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Motoristé by nadále měli jezdit se zvýšenou opatrností a při vjíždění do zatáček a křižovatek zpomalit. Na silnicích nižších tříd a v horských oblastech se mohou ve sněhu tvořit vyjeté koleje.

Úklid vozovky
Zdroj: ČT24

Silnice v jižních Čechách jsou podle zimní služby cestářů s opatrností sjízdné. Na hlavních tazích leží po chemickém ošetření rozbředlý sníh, na silnicích druhé a třetí třídy ujetá, místy zledovatělá vrstva sněhu ošetřená inertním posypem. Problémy měly hlavně kamiony na Písecku, Táborsku a Českobudějovicku. Silnice mezi Táborem a Nadějkovem byla několik hodin neprůjezdná. Všechny meteorologické stanice hlásily i po ránu sněžení a mráz. Nejvíce mrzne na šumavském Churáňově, přístroje tam naměřily přes minus pět stupňů Celsia. V horských údolích teploty podle meteorologů v noci klesly pod minus deset stupňů. Nejtepleji bylo ráno na Českobudějovicku - minus jeden stupeň. Vrstva sněhu na Šumavě dosahuje k 60 centimetrům. Přes den bude podle předpovědí zataženo až oblačno, zpočátku na většině území sněžení, odpoledne jen místy. Na horách bude sněžení trvalejší. Nejvyšší denní teploty minus dva až plus jeden stupeň Celsia, na Šumavě minus pět.

Vrstva rozbředlého sněhu leží na některých silnicích v Plzeňském kraji. Silnice jsou většinou mokré po chemickém ošetření, dohlednost zhoršují sněhové přeháňky. Na Šumavě je na vozovkách zledovatělá vrstva sněhu. Zvýšenou pozornost by měli věnovat řidiči jízdě především na komunikacích nižších tříd na Šumavě, kde jsou ve zledovatělém sněhu vyjeté koleje. Také na silnici první třídy mezi Gerlovou Hutí a Javornou je ujetá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Sněhové přeháňky mohou řidiče potkat na Klatovsku, jižním Plzeňsku, Rokycansku či Tachovsku, počítat s nimi musejí místy i na dálnici D5. Teploty dnes klesly k minus šesti stupňům, fouká většinou jen slabý vítr.

Asi tři centimetry nového sněhu napadly v noci na dnešek ve vyšších polohách na Karlovarsku. V kraji jsou silnice vesměs holé, suché a vymrzlé, místy se ale může objevit ledovka, upozorňují silničáři. Po mrazech z posledních dnů jsou silnice promrzlé. „Tam, kde se na silnici dostala voda, z potoků nebo jen z kaluží, vzniká ledovka. Řidiči by si na to měli dát pozor,“ uvedl šéf zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka. Teploty v kraji se pohybují od minus pěti stupňů do nuly. Ještě dnes by se ale teploty měly dostat podle meteorologů mírně nad nulu.

Ledovka na silnicích
Zdroj: ČT24

V Královéhradeckém kraji na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku mohou být silnice pod sněhem, ujetá vrstva sněhu leží na silnicích v Krkonoších. Dálnice z Prahy do Hradce Králové je po chemickém ošetření mokrá a sjízdná bez omezení. Meteorologové v kraji předpovídají sněžení i přes den. Na horách by mohlo být sněžení trvalejší, v nižších polohách by mohl padat déšť se sněhem. Teploty se budou pohybovat kolem nuly.

Také silnice v Pardubickém kraji pokryl sníh. Na státních komunikacích je po solení většinou rozbředlý, na menších cestách a ve vyšších polohách uježděný. Sněhová vrstva většinou dosahuje několika centimetrů. Průjezdný je zatím obávaný úsek Suchý Vrch - Červená Voda na silnici I/11, kde je posypaný ujetý sníh. Na Svitavsku se místy vytvářejí sněhové jazyky. Teploty se dnes ráno pohybovaly v rozmezí od minus čtyř do plus jednoho stupně. Bylo zataženo, často sněžilo, místy vál nárazový vítr.

Na Vysočině připadlo deset až patnáct centimetrů nového sněhu. Na hlavních tazích může být po chemickém ošetření rozbředlý sníh, vozovky nižších tříd pokrývá ujetá sněhová vrstva. Silnice jsou udržované, kryté posypem, s opatrností sjízdné. Teploty se v kraji k ránu pohybovaly mezi minus třemi a minus jedním stupněm Celsia. Silničáři mají venku 118 sypačů. „Celou noc chumelí, takže jezdíme všemi sypači, povolali jsme radličky, shrnujeme. Nevidím žádnou kalamitu, ale lidi si musí uvědomit, že sněží,“ řekl dispečer krajské správy. Mezi Telčí a Mrákotínem se srazila dvě osobní auta. Podle předpovědi meteorologů se občasné sněžení bude vyskytovat i přes den, odpolední teploty vystoupí nejvýš k nule.

Stále sněží na severu Olomouckého kraje, na silnicích leží rozbředlý nebo uježděný sníh. V ostatních částech regionu noční sněžení ustalo. Správci vozovek však doporučují motoristům opatrnou jízdu i v níže položených částech kraje. „Ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka napadlo v noci až osm centimetrů sněhu, v níže položených místech asi dva centimetry. Chemicky udržované vozovky pokrývá sněhová kaše, na vozovkách udržovaných inertně je ujetá vrstva, vše je ale kryté posypem,“ uvedl dispečer šumperských silničářů. Na ujetý či rozbředlý sníh motoristé narazí i na některých vedlejších silnicích na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku. Hlavní tahy v těchto oblastech jsou holé a mokré.

Jen se zvýšenou opatrností jsou dnes sjízdné silnice druhých a třetích tříd na jižní Moravě. Na mnohých leží uježděná vrstva sněhu, další jsou po chemickém posypu holé, ale mokré. Dálnice, hlavní silniční tahy i komunikace v Brně jsou sjízdné bez problémů. Opatrná jízda je nutná především na výše položených místech a v lesnatých úsecích regionu. V přírodně chráněných oblastech musejí řidiči počítat s tím, že tamní komunikace jsou ošetřovány jen inertním posypem, a to kvůli ochraně krajiny. Ranní teploty se pohybovaly od minus čtyř stupňů Celsia do nuly. Na jihu Moravy mírně nasněžilo v pátek. Meteorologové ale předpokládají, že sníh do konce tohoto týdne roztaje. Dopravní provoz je klidný. Pouze u Hodějic na Vyškovsku se nad ránem stala dopravní nehoda nákladního a osobního auta, která skončila zraněním tří lidí.