V Napajedlech přivítali první letošní hříbátko

Napajedla (Zlínsko) - První hříbě roku 2012 se narodilo v napajedelském hřebčíně, který se pyšní nejstarším chovem anglických plnokrevníků v České republice. Malá klisnička přišla na svět v pondělí večer. Otcem je jedenáctiletý hnědák Pop Rock původem z Japonska, matkou osmiletá Call Me Xela, pro kterou je to již třetí hříbě a vždy to byly klisničky, jak informovala ředitelka podniku Margit Balaštíková.

„Porod proběhl bez komplikací, byl rychlý. Hříbátko se narodilo v pořádku, v termínu, matka potřebovala jen minimální pomoc veterinárního lékaře,“ poznamenala Balaštíková s tím, že jméno pro klisničku se bude teprve hledat. „Lidé mohou psát tipy, jméno musí začínat na 'C' podle matky. Využíváme často španělštinu, angličtinu, někdy francouzštinu, musíme však myslet na to, aby se dobře vyslovovalo,“ uvedla ředitelka.

Od nového přírůstku si hřebčín hodně slibuje, matka i otec jsou velmi kvalitní. Pro Pop Rocka je to první hříbě, v chovu teprve začíná. „Běhal v Japonsku a Austrálii do svých devíti let, a to velice dobře. Vydělal asi 80 milionů korun, je to v tomto ohledu nejúspěšnější kůň, co byl dovezen do České republiky,“ uvedla mluvčí hřebčína Martina Hradilová s tím, že Pop Rock byl do Čech dovezen v loňském roce.

Plemeník byl úspěšný zejména v rovinových dlouhých dostizích, matka v překážkových dostizích. „Byla bych ráda, kdyby klisnička potvrdila skvělé vlastnosti otce a matky a byla dobrá na dráze. Zatím máme radost, že hříbátko nese krásnou otcovu barvu, je ušlechtilé,“ řekla Balaštíková.

Malá klisnička bude do šesti měsíců se svou matkou, do roka bude v Napajedlech růst. „Poté budeme vyhlížet kupce. Zvažujeme však, že zrovna tuhle klisničku bychom si nechali do svého stáda, pokud bude dobrá na drahách, pak by se vrátila do chovu. Jednou třeba bude stát v porodním boxu jako její matka,“ podotkla ředitelka.

Napajedelský hřebčín letos očekává narození 60 až 70 hříbat. Hřebčín má momentálně sedm plemeníků, jednoho vlastního a šest v nájmu. Vlastních kobyl má hřebčín 40, dalších 30 je v nájmu. Hřebčín Napajedla byl založen v roce 1886, dlouhá léta je nejúspěšnějším chovatelem anglického plnokrevníka v zemi. V roce 1992 byl státní podnik privatizován, vznikla akciová společnost Hřebčín Napajedla.