Plzeňská Techmania postaví unikátní 3D planetárium

Plzeň - Moderní 3D planetárium a výrazné rozšíření expozic pro popularizaci vědy nabídne od roku 2014 plzeňské muzeum Techmania Science Center. Umožní mu to dotace 577 milionů korun z EU na dostavbu vědeckého centra a na rekonstrukci památkově chráněné budovy ASAP pro potřeby planetária. Expozice se oproti dnešku několikanásobně rozšíří na plochu téměř 30 000 metrů čtverečních, jak řekl dnes při oficiálním startu dostavby ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

„Znamená to obrovský úspěch nejen pro Techmanii, ale i pro město Plzeň, Plzeňský kraj a pro celý rozvoj neformálního vzdělávání v ČR. Vzniknou zcela nové expozice, laboratoře a dílny, které nabídnou zejména školám možnost využívat prvotřídní vybavení a zázemí, které by si samy nemohly dovolit,“ uvedl ředitel. Poslouží při výuce chemie, fyziky či biologie. Základní a střední školy budou moci využít také služby odborníků a popularizátorů vědy, kteří učitelům pomohou s výukou.

  • Vizualizace planetária v Plzni autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Vizualizace planetária v Plzni autor: ČT24, zdroj: ČT24

Techmania funguje přes tři roky a navštívilo ji dosud na čtvrt milionu lidí. Nabízí expozice zaměřené na popularizaci vědy, fyzikálních jevů, představuje rekonstruované historické lokomotivy, parní stroj a další exponáty. Po rozšíření plochy má vzniknout řada nových expozic a muzeum má ambice na statisícové roční návštěvnosti. I nové expozice přinesou podle Voláka návštěvníkům, školákům i rodinám především interaktivní populárněvědecký pohled na přírodní zákonitosti a techniku. „Interaktivní exponáty budou přímo vybízet k tomu, aby se jich návštěvníci dotýkali, manipulovali a prostřednictvím vlastní invence získávali vhled do toho, jak věci kolem nás vlastně fungují,“ uvedl Volák.

Stosedmdesátitisícové město už zhruba 15 let planetárium nemá. Město sice zřizuje hvězdárnu, ta ale nemá objekt pro stálou instalaci techniky hvězdárny ani planetária. Podle primátora Martina Baxy by měla městská hvězdárna po postavení planetária v Techmanii s vědeckým centrem spolupracovat. V Techmanii bude planetárium, jakých je nyní po celém světě asi jen deset, řekl Volák. Bude v cenné budově bývalé kantýny ASAP z roku 1917, první budově postavené v Česku metodou lepených dřevěných vazníků.

Technika planetária a kulová projekční plocha o průměru asi 14 metrů poskytne divákům pocit, že se ocitají přímo ve středu děje. Bude se moci vydávat na virtuální prohlídku hvězdné oblohy, ale například i mikrosvěta nebo podmořského světa.