Vysočinský hejtman: Zakázky silničářů byly osminásobně předražené

Jihlava – Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek je přesvědčen, že regionální silniční správa platila firmám za měření hluku u silnic až osminásobně více, než bylo třeba. Vyplynulo to z prověrky, kterou krajský úřad u silničářů provedl. Kvůli podezřelým zakázkám už kraj podal na silniční správu trestní oznámení, které se týká způsobu zadávání veřejných zakázek.

Za měření hluku zaplatila Krajská správa a údržba silnic Kraje Vysočina až osmkrát více, než podobné služby obvykle stojí, prohlásil hejtman Jiří Běhounek. Za poslední čtyři roky, kterých se kontrola týkala, tak měla vzniknout škoda přes pět milionů korun, ačkoli hejtman připustil, že součástí zakázek na měření hluku mohly být i další služby, které by míru předražení poněkud snížily. „Nevíme, jestli to byly jenom hlukové zátěže, nebo cokoliv jiného,“ uvedl hejtman.

Jiří Běhounek dodal, že kvůli dosavadním výsledkům prověrky hospodaření silničářů zřejmě nechá kraj pověřit i roky 2006 a 2007. Ať však budou výsledky sebehorší, podle hejtmana neohrozí pozici ředitele silniční správy Jana Míky. „On byl ten, který tam začal ty kontroly dělat,“ zdůvodnil.

Vysočinský hejtman naopak odmítl, že by bylo něco v nepořádku s nákupem nových sypačů Iveco. Zakázka podle něj byla už dříve prověřena policií i Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, a to i kvůli tlaku některých krajských zastupitelů. Přesto se spekulovalo, že trestní oznámení na silničáře se týká právě automobilů. „Naše zjištění se této záležitosti netýkají,“ zdůraznil však Jiří Běhounek.