Liberec rozdělí miliony z EU, nemusí se dostat na muzeum MHD

Liberec – Největší balík evropských peněz – přes půl miliardy korun – rozdělí liberecký magistrát. O účelnosti některých dotací se ale ve městě živě diskutuje. Zatímco vedení města chce podpořit například plánované muzeum tramvají, podle opozice je takový projekt zbytečný. Současně opozice tvrdí, že se o projektech jedná v kuloárech s vyloučením veřejnosti. To ale radní odmítli s tím, že proběhla veřejná diskuse, a o rozdělení dotací nakonec bude hlasovat zastupitelstvo.

Opozice tvrdí, že v době napjatých městských rozpočů je tramvajové muzeum přepych a je důležité podpořit evropskými penězi jiné projekty. „Dáme 75 milionů na muzeum tramvajové dopravy a budou nám pak chybět třeba na rekonstrukce tělocvičen nebo regeneraci zanedbaných parků,“ uvedla opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová (USZ).

Evropské dotace pomůžou v Liberci především s opravami sportovních hal, hřišť a parků. Ani půl miliardy ale na všechny nápady stačit nebude. Vedení města proto bude muset několik žadatelů odmítnout. Primátorčin náměstek Lukáš Martin (ČSSD) připustil, že se možná nedostane ani na muzeum, které má stát na nevyužitém městském výstavišti. „Nepochybně by to přínos byl, druhá věc ale je ekonomická situace,“ poukázal.

Podle opozice je ale problém s dotacemi i v tom, že se o přidělení veřejně nehovoří. „Projekty měly být více představovány veřejnosti, mohla být udělána anketa, kde by občané mohli rozhodovat,“ pustil se do magistrátu zastupitel Jaromír Baxa (Změna pro Liberec). Vedení města ale tvrdí, že se lidé o všem řádně dozvěděli. „Projednávalo se to na veřejném projednání, které bylo. Ten seznam není nijak tajný,“ upozornil náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům).

Mezi jednotlivé žadatele rozdělí město celkem 540 milionů korun. Kromě tramvajového muzea nebo revitalizaci parků se může jednat například o rekonstrukci městského divadla.