V rámci velkého šetření si jihlavští radní přidali

Jihlava – Úspory vládnou jihlavské radnici, platy se snižují, opozice navrhuje propouštět. Neplatí to ale pro ty, kteří o všem rozhodují. Část ušetřených peněz si věnovali městští radní. Odměny pro neuvolněné radní, kteří pro město pracují souběžně s jiným zaměstnáním, se zvýšily z 4 750 korun na 6 033 korun – nejvyšší hodnotu, kterou zákon povoluje, a zdaleka nejvíc z vysočinských měst.

Zastupitelstvem prošel návrh na zvýšení odměn pro radní o jeden hlas. Díky němu dostane každý člen vedení Jihlavy měsíčně zhruba trojnásobek toho, co mají kolegové například ve Žďáru nad Sázavou.

Podle opozice to ale nejsou zasloužené peníze, shodují se zástupci stran, které si jinak příliš nerozumějí. „Berou přes šest tisíc korun. Myslím, že za dvě rady za měsíc, což je jednou za čtrnáct dní, je to příliš,“ prohlásil zastupitel Pavel Šlechtický (KSČM). „Z hlediska rozpočtu to byla ta poslední položka, která by se měla navyšovat,“ dodala zastupitelka Věra Podhorská (TOP 09).

V přístupu různých měst k odměňování volených zástupců jsou velké rozdíly. V maximální zákonné výši jsou stanoveny v Jihlavě a shodné je to i v padesátitisícovém Děčíně. Devadesátitisícové Pardubice vyplácejí neuvolněným radním 4 000 korun měsíčně. Například v Teplicích se paušálně nevyplácí nic a odměna se počítá podle skutečně odpracovaných hodin.

Vedení města zdůvodnilo přilepšení tím, že na ně čekalo už dlouho. „Radní a zastupitelé neměli několik let navýšení platů,“ uvedl primátor Jaroslav Vymazal (ODS).

Navýšením svých platů ale rozhodně nechtějí radní dát najevo, že období šetření skončilo. Ke škrtům se město hned zase vrátí. Především sníží objem investic. „Měli jsme snížené příjmy ze sdílených daní o patnáct milionů,“ zdůvodnil primátor Vymazal. Město naopak neplánuje propouštět úředníky – což navrhla opozice.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)