Na Litoměřicku řádili vykradači hrobů, už jsou za mřížemi

Ústí nad Labem/Litoměřice - Dva muže, kteří vykrádali hroby, zadržela litoměřická policie. Vykradači se dostali do nejméně 70 hrobek, majitelům způsobili škodu přes 500 000 korun. Podle kriminalisty Romana Kočího je zajímaly hlavě starší neudržované hroby, kradli zlaté zuby, medaile i další věci. Za hanobení lidských ostatků, poškozování cizí věci a krádež jim hrozí nejvýše tři roky vězení. Oba podezřelí jsou ve vazbě.

„Domnívali se, že i kvůli nízké sazbě se policie případem nebude příliš zabývat,“ řekl na dnešní tiskové konferenci k případu Kočí. Muži vykrádali hroby od letošního května na Litoměřicku, Českolipsku, Ústecku a Děčínsku. Policisté jednoho z nich, osmatřicetiletého muže z Litoměřic, zadrželi 14. ledna večer u hřbitova v ústecké čtvrti Neštěmice.

Obvykle ale muži pracovali ve dvou. Druhý podezřelý, osmatřicetiletý muž z Úštěka, obvykle hlídal venku, když byl první muž ve hrobce. Ten byl zatčen jen o několik hodin později. Podle policie byla jejich motivace rozdílná. „Muž z Úštěka přiznal, že ho motivoval pouze finanční zisk. Druhý pachatel z Litoměřic ale tvrdil, že to pro něj byl takřka adrenalinový sport, peníze ho nezajímaly,“ popsal kriminalista. Podle něj se ale týden před zadržením pohádali o peníze. Druhý muž dostával za jeden večer tisíce korun, vykradač hrobů mu ale nechtěl říkat, kolik si krádežemi v hrobech vydělá on.

Telefonát Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Při domovních prohlídkách policie našla mnoho ukradených předmětů, ale i vybavenou dílnu na jejich čištění a úpravy. Muž z Litoměřic dokázal sám pohnout i velmi těžkou náhrobní deskou. Když vlezl po kovovém skládacím žebříku dovnitř, násilím otevřel nebo rozkopal dřevěné rakve. Na zinkové si vyrobil nástroj, který policisté popsali jako „velký otvírák na konzervy“. Z hrobů pak odnášel cennosti, ale také čelisti se zlatými zuby. Zlaté zuby muž dokázal i roztavit.

Vykradené hroby bylo i pro jejich majitele a správce hřbitovů velmi obtížné rozpoznat, zloději za sebou hrobky pečlivě zavírali. Zaměřovali se často na staré německé hroby. Vykradli ale i rakev, kterou uložili do hrobu teprve před dvěma lety.

Policie v současné době šetří, jestli dvojice mužům, kteří již byli pro majetkovou trestnou činnost trestáni, nevykradla hrobů víc než 70 prokázaných. Zatím se jí nepodařilo prokázat spojitost pachatelů s vykradením biskupského hrobu v Litoměřicích v červenci 2010. „Když jsme se pachatele na ten hrob zeptali, na dvě hodiny přestal mluvit, nechtěl ani kafe,“ dodal jeden z litoměřických kriminalistů.