Demonstrant z Varnsdorfu čelí obvinění z rasového útoku

Děčín - Devatenáctiletý účastník nedělní demonstrace ve Varnsdorfu byl obviněn z trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Dva mladíci z Teplic a jedna místní dívka se po mítinku dostali do konfliktu s trojicí Romů a podle policie došlo i ke strkanici. Děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka dodal, že mladíkovi hrozí až dvouleté vězení. Vyloučeno není ani obvinění dalších osob.

Rasově zbarvené nadávky údajně zazněly kolem 18:00 v Žitavské ulici v blízkosti problémové ubytovny Sport. „Policisté postupně zadrželi dvaadvacetiletou dívku z Varnsdorfu a devatenáctiletého mladíka z Teplic,“ uvedl Haňka. Třetímu podezřelému ještě nebylo 18 let a policie ho jen předala rodičům. „Míra zavinění dalších osob je předmětem dalšího šetření,“ dodal mluvčí.

Několik hodin před incidentem se na varnsdorfském náměstí sešlo asi 200 lidí, aby vyjádřili podporu rodině, kterou podle policie na Nový rok napadla pětice Romů. Demonstrace se účastnila i skupinka mladíků hlásících se k nacionalistickým uskupením z Teplic.