Školku v Arnoldově vile nahradí montovaná stavba

Brno - Brněnská Arnoldova vila, která slouží mateřské školce, se i přes sliby politiků v nejbližší době opravovat nebude. Neoficiálně to vzkázal magistrát, který sám bojuje s napnutým rozpočtem. Městská část Brno-sever proto v těsné blízkosti vily postaví montovanou provizorní školku, kam děti přesune. Provizorní zázemí by mohlo fungovat už od září. Arnoldova vila je od ledna na seznamu nejohroženějších památek České republiky.

Budova je už delší dobu ve špatném stavu. Školka v ní od roku 2007 funguje jen díky hygienické výjimce. Hygienik sice dnes výjimku prodloužil až do srpna 2013, opravy se ale památka jen tak nedočká. Rodiče dětí, které školku navštěvují, dnes proto přišli za vedením městské části Brno-sever s peticí s téměř 850 podpisy. Politiky se snaží upozornit na důsledky neustálého oddalování rekonstrukce budovy.

Ve vile je školka už od roku 1952

„Cítíme takové deja vu, protože petici jsme sem nesli právě před dvěma lety. Výsledek? Bohužel žádný. Uvidíme, jak dopadneme dnes,“ řekl jeden z otců, který se předávání petice účastnil. „Je to poslední krok, který můžeme udělat. Chceme, aby kompetentní osoby začaly něco pro záchranu školky podnikat. Neumíme si představit, že by školka zanikla, a rádi bychom slyšeli nějaké náhradní řešení,“ dodala jedna z matek. 

Kuchyně mateřské školy v Arnoldově vile
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Rodiče se sešli se starostkou městské části Sabinou Tomíškovou (ODS) i s ostatními místostarosty. „Rozumím vašim obavám i netrpělivosti. Ale na problému školky intenzivně pracujeme,“ uklidňovala rodiče na jednání Tomíšková. Městská část zároveň slíbila, že v těsné blízkosti postaví provizorní montovanou školku. Tam se děti přesunou, až začne rekonstrukce, nebo pokud to bude kvůli havarijnímu stavu budovy potřebné. Inspiraci si městská část vzala v brněnském Ořešíně, kde stejný typ stavebnicové školky funguje od loňského září.

Školka jako celek se tak sice rušit nebude, hygienik ale nařídil snížit počet dětí. Žádné ovšem nebude přemístěno jinam, jedna třída „zmizí“ díky předškolákům, kteří v září nastoupí do základní školy. Nové děti pak školka v příštím roce nepřijme.

Starostka městské části Brno-sever Sabina Tomíšková o případné rekonstrukci (zdroj: ČT24)