V Budějovicích vystavují vzácné padělky včetně liber ze Sachsenhausenu

České Budějovice - V Jihočeském muzeu dnes začala výstava zaměřená na vývoj padělatelského řemesla. Vedle padělků mincí ražených v dílně v Koněpruských jeskyních v 15. století mohou návštěvníci vidět i falešné anglické libry vyráběné za války v koncentračním táboře Sachsenhausen. Zdařilé padělky tehdy od originálů nerozeznala ani anglická centrální banka. Výstava srovnává padělky i s jejich originály, nechybí ani ukázky technických postupů a zajímavé příběhy jednotlivých padělatelů i celých dílen. Výstava potrvá do 30. března.

„Vedle padělků tu návštěvníci uvidí i zákony a nařízení, podle kterých se padělatelství trestalo. A tresty to byly velmi přísné: ve středověku se třeba sekaly ruce, házelo se do vroucího oleje (…) a ještě v 18. století se padělatelům vypalovaly cejchy na tvář. Vyplatilo se ale udavačství, protože v nařízení z 19. století najdeme, že ten, kdo udá padělatele, i kdyby byl jeho komplicem, dostane 10 000 zlatých a záruku anonymity,“ řekla kurátorka výstavy a numismatička muzea Eva Hyndráková.

Druhé nejstarší řemeslo

Padělatelské řemeslo je skoro tak staré jako peníze samy. Už první státní mincovna na světě, založená ve druhém století před naším letopočtem v Číně, musela zavést opatření proti padělání. Originály starých mincí byly většinou ze stříbra, na výrobu falešných se používaly měď a olovo. Rozdíl byl potom v barvě, ale i v detailech ražby. Falešné bankovky se obvykle malovaly ručně nebo tiskly na knihařském lisu, který je součástí expozice.  

Výstavu originálů i padělků krejcarů, grošů, tolarů a dalších platidel doplňuje třeba i špalek s razidlem a raznicí. Návštěvníci mohou nahlédnout i do protokolů odsouzených nebo nařízení o kontrole bankovek, které zapůjčilo pražské policejní muzeum. Padělání měny za účelem poškození nepřátelské ekonomiky totiž patřilo i mezi často používanou válečnou taktiku, kterou využil například Napoleon. Kvůli potírání penězokazectví zřídila ve druhé polovině 19. století americká vláda Tajnou službu, dnešní CIA, v Evropě to byla ve 30. letech 20. století Mezinárodní kriminálně policejní komise - Interpol.

V současnosti se nejvíc padělají pětistovky a tisícikoruny

Z krátkého filmu České národní banky (ČNB) se lidé na výstavě dozvědí, jak falešné bankovky odhalit. Dnes se nejvíc padělají pětistovky a tisícikoruny. Jen za rok 2010 byly v oběhu zadrženy padělky v hodnotě pěti milionů korun. „Jsou obecně velmi málo kvalitní, je snadné je rozpoznat,“ řekl ČT mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann. Z hlediska ochranných prvků totiž patří české bankovky v mezinárodním srovnání k těm nejzabezpečenějším. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)