Karlovarskou záchranku čekají změny

Karlovy Vary - Karlovarskou záchranku, která se dostala do vážných finančních problémů, čekají změny. Nové vedení nyní usilovně hledá úspory a chystá se propustit část administrativních pracovníků. Záchranáři by se také mohli dočkat modernějšího vybavení.

O práci na záchrance se podle nového šéfa nemusí bát lékaři ani zdravotníci. Propouštění ale hrozí v administrativě. Z té by podle odhadů mělo odejít až patnáct zaměstnanců. Nový ředitel kritizuje svého předchůdce. „Narazili jsme na zneužívání funkčních pozic, docházelo k sebeobohacování a k vytváření dalších nestandardních postupů. Administrativní aparát je přebujelý,“ hodnotí současný stav karlovarské záchranky její nový ředitel Luděk Nečesaný. 

Ředitel, kterého kraj na přelomu roku odvolal kvůli nejasnostem v hospodaření, ale s těmito závěry nesouhlasí. Vysvětluje, že v roce 2006 sloučil bývalé okresní záchranné služby do jedné krajské. „Nic přebujelého v záchrance nebylo. Tím sloučením do jednoho celku jsme naopak počet funkčních míst snížili,“ hájí se odvolaný ředitel Ivo Tukinski. 

Nové vedení chce přesunout dispečinky ze Sokolova a Chebu do jednoho centrálního v Karlových Varech. Ušetří na mzdách operátorek a obnoví celý systém i technické vybavení. „Technologie záchranné služby momentálně zaostává o sedm až osm let,“ říká vedoucí lékař dispečinku ZZS Karlovarského kraje Petr Hnátík.  

Odvolaný ředitel tvrdí, že připravoval stavbu nového dispečinku, proto neinvestoval do dosluhujícího vybavení. Zástupci kraje říkají, že s vedením záchranné služby nebyli spokojeni už několik měsíců. Zasáhnout ale nechtěli. „V té době jsme čelili akci LOKu “Děkujeme, odcházíme„ a reálně tehdy hrozilo, že záchranná služba, byť problémová, bude jedním z mála fungujících zařízení,“ vysvětluje karlovarský radní pro zdravotnictví Václav Larva. 

Nový centrální dispečink by měl začít sloužit krajským záchranářům nejpozději do konce letních prázdnin.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)