Holešovická opozice se chce zeptat na novou radnici v referendu

Praha – Má vzniknout nová budova pro obvodní úřad Prahy 7? Opozice v zastupitelstvu městské části je proti a chce o stavbě nové radnice vypsat referendum. Doufá, že tak překazí plány rady, která chtěla miliardovou zakázku uzavřít už v minulém volebním období a záměr po volbách rychle oprášila.

Pro konání referenda jsou třeba 3 240 podpisů od deseti procent voličů, které už opozice začala sbírat Pod výzvu na vypsání referenda se podepsali zástupci sdružení Letná sobě a Praguewatch, opoziční Strana zelených, TOP 09 a KDU-ČSL. Holešovickému starostovi Marku Ječménkovi (ODS) ale nedělá možné referendum vrásky. „Třeba vznikne nový developerský projekt, který by mohl být výhodnější. Já o ničem takovém nevím,“ podotkl starosta. Podle mluvčího městské části Martina Vokuše i koalice v minulosti o vypsání referenda uvažovala, ale nakonec tak neučinila kvůli vysokým nákladům. „Referendum by vyšlo na částku blížící se dvěma milionům,“ upřesnil mluvčí.

Radnice Prahy 7 by se v budoucnu měla přestěhovat buď do plánované budovy Argentinská hvězda, která má vzniknout vedle tržnice, anebo do zrekonstruovaného objektu Merkurie nedaleko mostu Barikádníků. V obou případech vydá městská část zhruba miliardu korun. Podle opozice je to příliš mnoho. „Každý obyvatel Prahy 7 má podle ODS a ČSSD za novou radnici ze svých daní zaplatit 25 tisíc korun,“ poznamenal opoziční zastupitel Ondřej Miřejovský (SZ).

Argentinská hvězda
Zdroj: ČT24

Kritika plánovaného stěhování z pronajatého paláce někdejší Dělnické úrazové pojišťovny na nábřeží přitom přichází hned v několika úrovních. Vedení čtvrti ale vše odmítá. „Dosavadní výběr neprobíhal podle pravidel veřejné obchodní soutěže, neproběhla elektronická veřejná soutěž,“ upozornil Richard Biegel z iniciativy Letná sobě. Podle starosty Ječménka ale byl výběr dodavatelů dostatečně otevřený. „Snažili jsme se udělat co nejotevřenější zjišťovací řízení. Nakonec jsme vybrali nejlevnější varianty,“ prohlásil.

Lacinější by však podle opozice bylo, kdyby budova vznikla na pozemku, který Praze 7 patří. „Proti tomu bychom nic neměli,“ uvedl kritik stěhování Jan Čižinský (KDU-ČSL) s odkazem na oblast Holešovického trojúhelníku naproti hlavnímu vchodu do areálu Výstaviště. To ale vedení městské části odmítá, protože pozemek je pronajat a zrušit smlouvu by stálo stovky milionů.

Merkuria
Zdroj: ČT24

Poslední úroveň kritiky se týká rozsahu projektu, který prý je dvakrát větší a dražší, než je potřeba. „Nám stačí budova mnohem menší a nemusíme zadlužovat městskou část,“ podotkl zastupitel Miřejovský. Podle opozice není třeba za novou budovu platit více než půl miliardy.

Palác na nábřeží Kapitána Jaroše má Praha 7 pronajat do konce roku 2015. Poté se chce přestěhovat, proto musí být nová budova hotova během čtyř let.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)