Zátah proti nepřizpůsobivým narazil na možné záškoláky a nepřihlášeného psa

Karviná – Kolem deváté hodiny ranní začal v karvinské Makarenkově ulici zátah namířený proti nepřizpůsobivým obyvatelům města. Policisté a úředníci odhalili podezření na záškoláctví u sedmi dětí ve dvou rodinách. Lokalita patří k problémovým ve městě. Nyní se bude zjišťovat, zda děti skutečně byly nemocné, tak jak tvrdily jejich matky, nebo je rodiče do školy neposlali.

„Potvrzení lékaře matky nepředložily. Jedna tvrdila, že k lékaři teprve s pěti svými školou povinnými dětmi půjde a ve škole děti omluveny nejsou,“ uvedla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová. Dodala, že kontrola odhalila také jednoho nepřihlášeného psa. Podle Adriany Žídkové z odboru sociálně-právní ochrany dětí je právě v této oblasti záškoláctví časté. „Bývá problém, že rodiče neuvědomí školu do tří dnů, že mají děti doma, a tímhle vzniká vesměs záškoláctví,“ podotkla Žídková.

Strážníci ve spolupráci s policisty, úředníky a hygieniky při kontrole prošli 28 z 32 zdejších městských bytů. V domech, které si město k dnešní kontrole vybralo, bydlí i někteří problémoví obyvatelé už zlikvidované kolonie Vagónka a právě na jejich chování si lidé stěžovali i dnes.

Obyvatelé domu z kontroly nadšeni nebyli a přímo do bytů vpustilo strážníky jen minimum z nich. „Cílem toho všeho je získat kontrolu nad touto lokalitou a nastolit tady bezpečné prostředí,“ uvedl náměstek primátora Petr Bičej (ČSSD). Dodal, že podle odhadů města žije v lokalitě poměrně hodně Romů, až přes 2 000. „Samozřejmě to s sebou nese určité důsledky, zejména z pohledu navýšení kriminality a narušování veřejného pořádku. Jsou to většinou lidé, kteří jsou bez práce a živí se tak, jak se živí,“ uvedl Bičej s tím, že problémy jsou i s rušením nočního klidu. „Je to celý koktejl, který vyúsťuje v určitou nespokojenost ostatních občanů, kteří tady bydlí a živí se poctivě,“ podotkl Bičej.

Projekt nulové tolerance namířený proti nepřizpůsobivým obyvatelům ve městě funguje už třetím rokem. Loni bylo provedeno 21 velkých kontrol - 19 dětí bylo za školou, razie odhalily 28 případů neoprávněného užívání bytu, pět nepřihlášených psů a 258 gamblerů, u 71 z nich se sociální dávky začaly vyplácet formou poukázek. Letos chce město kontroly ještě zintenzivnit. Městští strážníci navíc nově čtyřikrát za den prověřují problémové oblasti při namátkových kontrolách, soustředí se například na restaurační zařízení.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)