Pospíšil otevřel věznici ve Velkých Přílepech určenou výhradně pro ženy

Velké Přílepy - V Česku přibudou další vězeňské cely. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes otevřel nový vězeňský areál ve Velkých Přílepech u Prahy, který je učen pro ženy s dozorem. Nových míst tu vzniklo 151, v současné době si tu odpykává trest 24 odsouzených žen. Nešlo o areál vybudovaný takzvaně na zelené louce, ale jednalo se o rekonstrukci objektu. Oprava přišla na jedenáct milionů korun. A právě tento nový areál by měl uvolnit ostatním přeplněným věznicím u nás, hlavně té v Sázavě.

Podle slov ministra spravedlnosti nenastoupilo v současné době k výkonu trestu až šest tisíc lidí. „Policie přitom nebyla dosud schopna je k výkonu trestu dovést. Je ale pravda, že jsou české věznice výrazně naplněné,“ podotkl Pospíšil. V současnosti je za mřížemi přes 23 tisíc lidí. Ubytovací kapacity jsou přitom jen pro 20 600 trestanců. V tomto roce se prý otevřou tři nové věznice. Ve Velkých Přílepech je první z nich, další budou na Moravě, jedna u Ostravy, druhá u Břeclavi. V součtu by se tak mělo získat až tisíc nových míst pro české vězně.

„Jdeme nejšetrnější cestou pro státní pokladnu, nekupujeme totiž žádné drahé areály nebo nové věznice. Rekonstruujeme areály staré,“ řekl ministr. V posledních letech přitom podle jeho slov narůstá počet žen, které páchají trestnou činnost. A to oproti stejnému počtu třeba za minulého režimu. Sociologové to prý vysvětlují celkovými negativními proměnami ve společnosti, které souvisí s ženskou emancipací.

Pospíšil tvrdí, že kvalita našich věznic není tak významným problémem. „Je třeba zvýšit kapacitu a pořád něco zlepšovat. Řekl bych ale, že podmínky v českých věznicích jsou srovnatelné s některými ostatními zeměmi západní Evropy,“ dodal. Tabulky a normy, které doporučují kapacity vězeňských cel, ale podle Pospíšila není třeba bezpodmínečně dodržovat. „Není zde žádné ústavní právo, které by rozhodovalo o velikosti vězeňské cely,“ doplnil. „Chceme šetřit na penězích daňových poplatníků. Proto objekty rekonstruujeme, kdybychom tento areál postavili zcela nový, stál by kolem 150 milionů korun. Věznice budou v objektech ministerstva vnitra, soukromé věznice se stavět nebudou,“ dodal.

Místní věznici v Přílepech nechtěli

V nové věznici v Přílepech u Prahy si odpykávají trest ženy odsouzené do věznice s dohledem a dozorem. Jde o druhé zařízení v Česku určené výhradně ženám. První ženská věznice je ve Světlé nad Sázavou, jinde, jako třeba v Opavě, ženy prostory sdílejí společně s muži. Podle generálního ředitele vězeňské služby Jiřího Treglera je věznice ve Světlé přeplněná, je tam přes 800 žen, před třemi lety to byla polovina. „Podmínky pro zacházení s odsouzenými jsou tam zásadně omezeny,“ dodal Tregler. 

Nová věznice vznikla v areálu bývalých kasáren a azylového zařízení. Objekt musel být za 11 milionů korun opraven. Tregler předpokládá ještě zhruba další čtyřmilionovou investici nutnou k doplnění vybavení věznice. Odsouzené ženy v Přílepech bude hlídat 62 dozorců. V objektu bude k dispozici samostatné zdravotnické zařízení. Odsouzené budou zaměstnávány, podle Treglera budou nejprve pracovat jen v objektu. V budoucnosti však předpokládá, že budou pracovat u podnikatelů nebo pro obec. Proti výstavbě věznice však protestovala řada místních obyvatel, někteří s tím nejsou spokojeni dodnes. „Nebojí se těch samotných odsouzených, že by například utekli. Oni se spíš obávají návštěv, které za nimi přijedou,“ uvedla starostka Velkých Přílep Věra Čermáková.