Olomouc bude chráněná proti povodni, vzniknou i nová nábřeží

Olomouc – V hanácké metropoli začala jedna z největších akcí v historii města. Stavbaři zahájili další etapu protipovodňových opatření. Některé úpravy už vodohospodáři provedli, ty nejdůležitější ale mají ještě před sebou. Stavební stroje už začaly upravovat koryto řeky Moravy v městské části Nové Sady a Nový Svět. Stavba v úseku v délce půldruhého kilometru přijde na 330 milionů korun. Projekt počítá také se zvýšením a vybudováním nových hrází. Po dokončení této etapy se odborníci přesunou do centra města. Okolí řeky Moravy se pak stane atraktivní odpočinkovou zónou. Vzniknou nová nábřeží, parky, lávky i cyklostezky.

Druhá etapa protipovodňových opatření řeší jih a střed Olomouce. „Protože jde o rozsáhlou stavbu v objemu miliardy korun, je rozdělena na dvě části. První část řeší jih města, směřuje od nového obtokového kanálu a řeší ochranu Nového Světa a Nových sadů. Druhá část, která je již projekčně připravena, řeší střed Olomouce včetně přestavby mostů a rozšiřování nábřežních zdí. Ta by měla být zahájena v roce 2014,“ upřesnil ředitel závodu Horní Morava Povodí Moravy David Fína. Nejvíce se lidí dotkne právě přestavba mostů ve středu města, které dosud při povodních tvoří doslova špunt.

Stavbaři nyní zahájili práce na úseku od Velkomoravského mostu po železniční most na Nových Sadech. „Stavba zahrnuje nové hrázové systémy, ochranné zídky, zkapacitnění koryta a využití záplavového prostoru za kojeneckým ústavem tak, aby se zde mohla voda neškodně rozlít. Budou zde vybudovány i například úkryty pro ryby, zelený ostrov s paralelním korytem i štěrkové pláže pro obojživelníky. V projektu byly totiž citlivě zapracovány i požadavky ekologů,“ dodal Fína.

  • Most v Olomouci před rekonstrukcí autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Návrh protipovodňových opatření autor: ČT24, zdroj: ČT24

Podle primátora Olomouce se ruch na stavbě dotkne pouze obyvatel zdejších dvou městských částí, do života Olomoučanů však citelněji nezasáhne. „Jsem rád, že se v Olomouci začalo, jsme nyní někde v půlce. Čeká nás ještě ta poslední část u Bristolu, což bude asi nejnapjatější období. Pokud budou všechny stavby po roce 2017 hotové, bude město na střední a velké povodně nachystáno,“ dodal primátor Olomouce Martin Novotný (ODS).

Protipovodňová opatření se v Olomouci připravují už zhruba patnáct let

V současné době ohrožuje město velká voda jednou za 25 let. Podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové bude po dokončení všech staveb město ochráněno před více než 200letou vodou. Krajské město postihla povodeň například na jaře 2006. Záplavy tehdy napáchaly škody téměř 50 milionů korun. Daleko horší následky však Olomouci způsobila povodeň v roce 1997, voda tehdy zatopila třetinu města.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)