V Růžené sepisují petice proti poplatkům za svoz odpadu

Růžená – Na Vysočině v Růžené se lidé postavili poplatkům za svoz komunálního odpadu. Platí tam stejně důchodce jako třeba pětičlenná rodina. Starosta František Trojan názory lidí ignoruje a došlo to už tak daleko, že se v obci, kde žijí tři stovky lidí, sepisují petice.

Manželé Šteflovi žijí sami v rodinném domku. Do popelnice dávají odpad už třetí týden a pořád není plná. Ročně platí 2400 korun a to i přesto, že odvoz komunálního odpadu každý týden vůbec nepotřebují. Po svém to vyřešil pan. Do obecní pokladny platí za komunální odpad pravidelně, ale jen 500 korun – tedy částku podle zákona o místních poplatcích.

Žádné zvýhodnění pro důchodce v Růžené neexistuje. Platí tedy více než třeba obyvatelé okolních obcí a měst. Ti platí maximálně pětistovku anebo tolik, kolik odpadu vyprodukují. Starosta Trojan, který každý rok dává půl milionu na udržení obecní školy, kam chodí jen sedm dětí, na kameru mluvit nechtěl a to ani například o poplatcích za zábor pozemku v případě, že si chtějí občané přímo u plotu chalupy uskladnit dřevo na topení.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Letos má podle místních přibýt další nesmyslný poplatek a to za parkování na obecních pozemcích. Lidé by tak měli zaplatit i za parkování před svými vlastními domy.