O odchodu z karlovarské koalice uvažuje TOP09

Karlovy Vary – Vytváření budoucí podobě radniční koalice v Karlových Varech se opět zkomplikovalo. Městská TOP09 oznámila, že uvažuje o svém odchodu z rady, neboť se jí současná vyjednávání zdají nedůstojná. Primátor Petr Kulhánek (KOA) v reakci uvedl, že si není jist, nakolik TOP09 myslí svoji hrozbu vážně. Jednání o nové koalici mají pokračovat v pondělí.

TOP09 má v současnosti dva zástupce v jedenáctičlenné radě, v osmatřicetičlenném zastupitelstvu potom má čtyři hlasy. V prohlášení, které TOP09 vydala, uvádí, že se nadále nehodlá účastnit nedůstojného představení. Nevylučuje proto, že zbytek volebního období stráví v opozici. Podle předsedy karlovarské TOP09 Michala Toufara tak strana dostojí svému předvolebnímu slibu transparentní politiky. Radní mají rezignovat během příštího zasedání zastupitestva.

Primátor Petr Kulhánek chce počkat na pondělní jednání o nové koalici, kdy se podle něj ukáže, nakolik myslí TOP09 svou hrozbu vážně. V současnosti se stále ještě snaží udržet koalici dvaceti zastupitelů, do které kromě TOP09 a primátorovy KOA patří ještě Karlovarský zastupitelský klub (dříve zástupci stran Alternativa a O co jim jde!?) bez účasti ODS. Vzájemné spory však zřejmě povedou ke vstupu ODS do koalice, která by potom mohla mít k dispozici až 26 zastupitelských hlasů. Případný odchod TOP09 by ji oslabil, odpor KZK vůči spojení s ODS by pak už mohl být fatální.

V osmatřicetičlenném zastupitelstvu má KOA osm mandátů, ČSSD i ODS po sedmi, Alternativa pět, TOP 09 čtyři, KSČM čtyři mandáty a hnutí O co jim jde?! tři mandáty.