Letiště v Hradci Králové poslouží i Charitě

Hradec Králové – Lidem bez domova začala v Hradci Králové sloužit nová noclehárna, otevřela ji v areálu letiště oblastní pobočka Charity. Jinde už nebylo místo a nový nápad se zatím osvědčil.

V půl deváté večer přichází do noclehárny jako jeden z prvních Ladislav Chaloupka. Dostává povlečení a pracovník Charity jej posílá na pokoj číslo čtyři. „Kdybych dneska nebyl tady, asi bych byl někde na nádraží. Tady se mi to zatím líbí. Je tady teplo a o to jde,“ uvedl pan Ladislav Chaloupka. Láďa, který nemá stálý domov už osm let, bude na pokoji nocovat s dalšími až sedmi lidmi. Přichází i jeho kamarád Zdeněk: „Jestli tady budou takoví lidé, bude se mi to líbit.“ Za přespání tady muži zaplatí dvacet korun. Pokud přijdou úplně bez peněz, můžou zůstat alespoň na židli. V noclehárně s dvaceti lůžky je k dispozici teplý čaj, klienti se mohou umýt. Pro opilé není místo.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Počet lidí bez domova podle odhadu Charity vzrostl v Hradci Králové za posledních deset let až čtyřnásobně. A nějakých čtyřicet míst v noclehárnách, které dosud Charita nabízela, nestačilo. „Loni a předloni jsme za zimní sezonu měli přes dva tisíce neuspokojených kontaktů,“ potvrdila vedoucí sociálního zařízení pro lidi bez domova Dům Matky Terezy Dana Pechová a terénní sociální pracovník Oblastní charity Hradec Králové Petr Macl doplnil: „Hlavním důvodem je kolikrát skutečně to, že přijdou o práci. Dále nemají dostupné bydlení, rozpadne se rodina, hypotéka.“

Noclehárna bude otevřená sedm dní v týdnu od půl deváté večer do půl osmé ráno. Pravděpodobně do března.