Novou krajskou zástupkyní v Plzni je Anna Maříková

Plzeň - Dosavadní šéfku Okresního státního zastupitelství Plzeň-sever Annu Maříkovou uvedl dnes ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil oficiálně do funkce krajské žalobkyně. V čele úřadu střídá Marii Polákovou, která ke konci roku rezignovala a odešla do důchodu. Ministr Maříkovou jmenoval na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Krajské státní zastupitelství v Plzni patří podle něj i podle Zemana k nejlepším v zemi.

Maříková byla nejpřirozenějším kandidátem na místo díky svým výsledkům, kterých dosahovala v čele okresního zastupitelství, řekl ministr. Severoplzeňští žalobci mají v kraji druhý nejnižší počet nevyřízených případů, je tam nejkratší průměrná délka řízení v kraji a druhý největší počet vyřízených věcí na státního zástupce. Podle Pospíšila je to ukázkou práce manažera, tedy dosud Maříkové. „Nová krajská státní zástupkyně je jednoznačně kvalitním kandidátem. Je zkušenou státní zástupkyní, která od roku 1994 vedla Okresní státní zastupitelství na Plzni-severu a celý svůj profesní život spojila se státním zastupitelstvím,“ shrnul. 

Očekává, že Maříková bude pokračovat v práci své předchůdkyně Polákové, která podle hodnocení ministerstva i nejvyššího státního zástupce vedla velmi dobře jedno z nejlepších krajských zastupitelství v zemi. Ve funkci byla 14 let. 

Žádné speciální úkoly, kterým by se měla Maříková v nové funkci věnovat, Zeman ani Pospíšil nevytyčili. „Stačí mi, když státní zastupitelství bude fungovat tak, jak podle zákona má - bude aktivní ve stíhání trestné činnosti, bude velice dobře provádět dozor a vyšetřování trestních kauz a bude vykonávat svoji působnost v mimotrestní oblasti. Bude bezproblémové a absolutně nestranné,“ shrnul Zeman.

Před Maříkovou ale bude stát úkol doplnit stavy státních zástupců v regionu. Na krajském zastupitelství je jich 22. „Bude třeba řešit i obsazení některých vedoucích státních zástupců,“ uvedla Maříková. Bez vedoucího státního zástupce je nyní zastupitelství v okrese Plzeň-sever a Rokycany, od února bude bez šéfa i domažlické státní zastupitelství. Maříková je poslední vedoucí státní zástupce jmenovaný bez výběrového řízení, řekl Pospíšil. Jeho úřad vydává instrukci, podle níž bude ministr jmenovat do funkce vedoucího zastupitelství pouze po výběrovém řízení. Tento postup zahrnuje i připravovaná změna zákona o státním zastupitelství, dodal Zeman.