Kvůli výměně paliva se v Dukovanech zastaví atomový blok

Dukovany (Třebíčsko) - V dukovanské elektrárně se v sobotu plánovaně zastaví jeden ze čtyř atomových bloků. Kvůli výměně části jaderného paliva a revizím bude mimo provoz jeden měsíc, sdělil dnes mluvčí elektrárny Petr Spilka. První letošní odstávka v elektrárně se bude týkat bloku číslo tři.

V bloku číslo tři energetici během soboty postupně odstaví obě turbíny, to by se mělo uskutečnit v 15:00 a v 17:00. „Snižování výkonu zahájíme ve 12:00,“ dodal Spilka. Po demontáži a vychlazení víka reaktoru v něm bude vyměněna za čerstvé pětina z 349 palivových a regulačních kazet. „Během odstávky dojde také k revizím výrobních a bezpečnostních zařízení podle dlouhodobého, předem připraveného harmonogramu,“ uvedl mluvčí.

Třetí dukovanský blok má už od roku 2009 výkon 500 MW, jeho zvýšení z projektovaných 440 MW umožnila rozsáhlá modernizace výrobních zařízení. Obnova systémů ale ještě neskončila. Během nynější odstávky bude pokračovat zlepšování systému kontroly a řízení.

Nejvíce elektřiny jde právě z Dukovan

Jaderná elektrárna Dukovany byla i v minulém roce největším domácím zdrojem elektřiny. Výroba proudu v dukovanských blocích se v meziročním porovnání zvýšila celkem o 1,3 procenta na 14,369 terawatthodin. Byl to druhý nejlepší výkon v její téměř sedmadvacetileté historii.