Velké Losiny budou mít první termální park v Česku

Velké Losiny - V lázních ve Velkých Losinách by se už letos měl začít stavět první termální park v České republice. Úrovní by měl konkurovat podobným zařízením v Maďarsku nebo v Rakousku, kam jezdí tisíce Čechů. Jesenicko si od nové atrakce slibuje i příliv náročnějších turistů, kteří se předtím do hor nevypravovali.

Nové lázeňské centrum vznikne na místě, kde nyní funguje letní venkovní koupaliště. V areálu bude venkovní i vnitřní bazén spojený průplavem. Voda s teplotou 36 stupňů Celsia navíc obsahuje síru, která léčí například onemocnění pohybového aparátu nebo atopické ekzémy dětí.

Losiny sice nebudou tak velké jako například termální park v rakouském Laa, mají ale výhodu léčivé vody. „Její efekt spočívá v tom, že pramení z hloubky jednoho kilometru. Nepřihřívá se a má nejstabilnější obsah síry v českých vodách,“ uvedl lékař a manažer Termálních lázní Velké Losiny Miroslav Kunzfeld.

Investorem celé stavby je společnost Royal Spa, která vlastní například zařízení v Luhačovicích nebo Mariánských Lázních. Termální park chápe jako svou prioritu. Pokud se jí nepodaří získat dotaci z Evropské unie, hodlá proto najít peníze z vlastních zdrojů.

Region doufá, že mu nová atrakce každoročně přinese o 60 tisíc více turistů a zároveň dvacet pracovních míst. „Budeme iniciovat rozvoj společných balíčku cestovního ruchu, kde se propojí nabídka například lyžařských areálů, ubytovacích zařízení nebo termálních lázní,“ dodal ředitel Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu Jan Závěšický.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)