Třebíčští hokejisté bojují o první ligu, jak se dá

Třebíč – Hokejisté v Třebíči bojují o přežití sportovní i finanční a přízeň fanoušků. Většina sponzorů jim letos nedala kvůli ekonomické krizi peníze a tak klub může počítat jen s penězi, které dá město, a to bude stěží stačit na provozní náklady. Naděje se však rýsuje – smlouva se sponzorem ze zahraničí. Vedení klubu se snaží sehnat peníze za každou cenu. Cíl mají jediný: udržet ve městě první ligu.

Horácká Slávia Třebíč byla založena v roce 1928. Letos slaví 15. výročí v první lize, jenže místo oslav myslí na udržení v soutěži, momentálně jsou předposlední. „A-tým je výkladní skříní klubu a podle toho fanoušci hodnotí chod klubu,“ konstatuje Daniel Šlapák z třebíčského klubu.

Sportovní výsledky, za kterými vidí fanoušci hlavně neschopnost vedení klubu, rozdělilo názory lidí v Třebíči. Kritizují neprůhledné hospodaření i to, že klub nenakupuje nové hráče. „Fanoušci očekávají, že nakoupíme dražší hráče, ale na ty dražší hráče nemáme peníze,“ upozorňuje generální manažer klubu Karel Čapek.

Generální manažer vyvrací, že je klub před krachem. Peníze na běžný provoz mají, a to díky městu, které každý rok hokejisty sponzoruje. Roční příspěvek z městské kasy se pohybuje mezi 12 a 13 miliony. Z toho jde 5,5 milionu korun na provoz stadionu. Situace není jednoduchá. „Firmy si šetří, neví, co bude za rok, za dva,“ říká Šlapák. „Nám chybí dva až tři miliony, abychom důstojně soutěž dohráli a udrželi soutěž,“ varuje Čapek.

Zahraniční sponzor by měl problémy klubu vyřešit, alespoň pro letošní rok. Smlouva je před podpisem. Důležité nyní bude spojit fanoušky, aby dokázali motivovat hráče k maximálním výkonům. Šance je, do konce soutěže zbývá 12 zápasů. „Chceme zkusit spojit fanoušky,“ burcuje zástupce příznivců hokejového klubu Ivo Svoboda.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)