Zaměstnanci Techmanie jsou ve sporu se svým ředitelem

Plzeň – V úterý se v plzeňském Techmania Science Centru (TSC) slavnostně zahajoval velkolepý projekt za 600 milionů korun a o pár dní později už zaměstnanci firmy kontaktovali redakci České televize s prosbou o medializaci problému s jejich ředitelem. Techmania kvůli němu prý spěje k vážným problémům a ohrožený je údajně i projekt za stamiliony z evropských fondů.

Ředitel slaví a jeho tým skřípe zuby. Tak komentují někteří zaměstnanci situaci v plzeňské Techmanii. Už vloni marně posílali správní radě společnosti dopis, ve kterém žádali o řešení napjaté situace. Člen správní rady TSC a generální ředitel společnosti Škoda Transportation Josef Bernard informoval, že rada o odvolání ředitele TSC neuvažovala.

Vlastimil Volák stojí v čele TSC od samého počátku. „Projekt Techmania začal z nuly a je velmi důležité, že se někam posouvá,“ říká Volák. V Česku jde o unikátní projekt, má zatraktivnit vědu široké veřejnosti. Jenže nad myšlenkou přátelské instituce propojující zábavu a vzdělávání už podle zaměstnanců vyhrávají pochybné postranní ambice podporované propojením s plzeňskou Škodovkou.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Fiaskem může podle některých členů přípravného týmu skončit i zmiňovaný projekt dostavby science centra a 3D planetária za stovky milionů. Administrátorka projektu Petra Valová však odmítá připustit jakékoliv problémy. TSC funguje tři a půl roku. Za tu dobu ho navštívilo zhruba 250 tisíc lidí.