Kutná Hora poskytne kasárna lidem v bytové nouzi

Kutná Hora – Vybudovat sociální byty v objektu bývalých kasáren plánuje Kutná Hora spolu s vládní Agenturou pro sociální začleňování. Unikátní komplex bydlení má sloužit mladým rodinám, seniorům a lidem s nízkými příjmy.

V Kutné Hoře žije 150 až 200 lidí v akutní bytové nouzi, zjistila vládní Agentura pro sociální začleňování. Kapacita městských ubytoven nestačí, soukromé jsou dražší a bez podpůrných služeb. „Nejsou potom schopni odpoutat se od těch sociálních problémů a jsou odsouzeni k tomu, aby stále trávili i při nejlepší vůli život v těchto podmínkách,“ uvedl starosta města Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu) a obyvatelka městské ubytovny Gabriela Vejborná doplnila: „Normální klasické bydlení si dovolit nemůžu. Peníze na to nejsou, nebudou a tady alespoň přispívá sociálka. Já jsem tady se čtyřmi dětmi.“

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Dvě nevyužívané budovy v bývalých kasárnách by tedy mohly pomoct těm, kteří běžný nájem platit nemohou. Projekt má fungovat ve třech fázích: část jako noclehárna, třeba pro lidi bez domova, pak komfortnější bydlení a malý byt s nízkým nájmem za podpory sociálních služeb. „Když se těm lidem podaří svou složitou situaci vyřešit, například oddlužit se, najít si nové zaměstnání a podobně, měli už by mít větší šanci si najít bydlení na standardním trhu,“ prohlásil konzultant Agentury pro sociální začleňování Vít Lesák.

Ti, co se postaví na vlastní nohy, pak uvolní místo dalším. Rekonstrukce dvou budov bude stát asi 10 milionů korun, zbytek areálu zůstane středočeské policii. O majetkovém převodu dvou domů s ní teď město jedná. „V současné době jednáme, zda by bylo pro sociální účely možné to převést bezúplatně,“ potvrdil ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Václav Kučera.

Podobné projekty sociálního bydlení jsou v Evropě už běžné. V Česku je zatím zkoušejí třeba v Ostravě nebo Litvínově.