Kamiony stále častěji blokují tah na Harrachov

Harrachov – Starostové ze západní části Krkonoš si stěžují na práci silničářů. Nelíbí se jim, že kvůli nesjízdnosti byla už několikrát pro kamiony uzavřena silnice 1/10 kolem Harrachova. Za vším je podle nich stát, který chtěl ušetřit a objednal zimní údržbu v menším rozsahu.

Kamiony blokují hlavní tah na Harrachov letos stále častěji, tvrdí starostové z Tanvaldska. Naposledy museli silničáři pro kamiony uzavřít úsek od Kořenova až k polským hranicím šestého ledna. Kamiony tudy neprojely ani den předtím. „Myslím, že velký vliv na to mají kamiony, ale minulý rok byla údržba silnice lepší,“ míní místostarosta Kořenova Stanislav Pelc.

Problémem jsou teploty těsně nad nulou, brání se silničáři. Pak neúčinkuje sůl a mokrý sníh se na silnici najíždí. Právě tyto podmínky jsou pro letošní zimu typické. „V tomto případě musíme nasadit těžkou techniku, abychom to odstranili. Auta s lehkým pluhem to neudělají,“ řekl hlavní dispečer Silnice LK, a. s., Pavel Pospíšil.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Zároveň ale silničáři přiznávají, že stát u nich letos objednal zimní údržbu v menším objemu. Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic chtělo pravděpodobně ušetřit. „Oproti loňskému roku došlo k prodloužení jednotlivých obslužních okruhů,“ poznamenal Jan Růžička, technický náměstek Silnice LK, a.s.

Starostové svolali jednání, kde se domluvily změny. Do oblasti Tanvaldska bude nasazeno víc techniky. „Domluvili jsme se, že bude automaticky používána záložní technika,“ řekl Růžička. Od té doby, co fungují nová opatření, se kritická situace na silnicích regionu neopakovala. A to i přesto, že tu v posledních dnech silně sněžilo.