Plzeň se kvůli husté dopravě dusí

Plzeň - Ovzduší v Plzni zhoršuje hustá doprava. Vedení plzeňské radnice už několik let tvrdí, že dostane auta z centra města, zatím ale zůstalo jen u slibů. Ekologové varují, že znečištění překračuje bezpečné limity. Stejně tak upozorňují, že město nic nedělá. Naopak do centra by mělo proudit ještě více aut.

Nic víc nezatěžuje v Plzni ovzduší jako doprava. Centrum města je tak běžně zamořeno prachem. Roční limity byly už dávno překročeny. „Plzeň v průběhu března vyčerpala celoroční kvótu dnů, kdy smí být překročen limit pro znečištění,“ podotkl Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.

V době dopravní špičky centrum města trpí. Podle ekologů jsou na vině nové hypermakrety. Může být ale ještě hůř. „Tendence je, dalo by se říct, zhoršující s přibývajícími auty,“ řekl Tomáš Fory z ČHMÚ Plzeň. „Dalším problémem je znečištění Benzo A-pyrenem, což je rakovinotvorná látka,“ konstatoval Šuta.

Rakovinotvorné limity jsou v Plzni během roku překračovány o 60 až 70 procent. Radnice by tak měla co nejrychleji dostat auta z centra města. „V současné době pracujeme na systému celkového zklidnění dopravy v centru,“ řekl primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Žádné takové rozhodnutí zřejmě dlouho nebude. Město totiž nemá kam auta odsunout a plánovaný obchvat je v nedohlednu. „Dlouho se vede diskuse, jestli stavět západní okruh nebo průtah městem,“ řekl náměstek primátora Petr Rund (ODS). Finanční situace ŘSD to ale nedovoluje realizovat. Jedno z nejrychlejších řešení by tak mohlo být zavedení nízkoemisních zón. Ty se osvědčily například v sousedním Německu.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)