Ještě ani neumí počítat a už dluží statisíce za popelnice

Svitavy – Rodina Absolonových ze Svitav nezaplatila za údržbu popelnic, a tak jí teď na krku visí dvousettisícový dluh a více než třicítka exekucí. Podobných případů jsou v Česku desetitisíce, mnohdy to ale odnesou děti. Pokud za ně rodiče neplatí, musí dluh po dosažení plnoletosti zaplatit samy. Ombudsman proto už od roku 2009 navrhuje změnu zákona o odpadech, kde by bylo jasně řečeno, že za dluh odpovídají zákonní zástupci.

Čtyřletá Natálie ještě neumí ani počítat a už dluží pětadvacet tisíc korun. Ještě hůř jsou na tom její starší sourozenci. Šestičlenná rodina Absolonových přitom celkově dluží asi 270 tisíc korun. Do problémů se dostala, když před čtyřmi lety matka neměla peníze na zaplacení čtyř tisíc za odvoz odpadu. „Raději jsem zaplatila dětem jídlo než popelnice,“ podotkla Květoslava Absolonová.

Podobných dlužníků je stále víc a města proto přitvrzují. Například v Ostravě mají osmatřicet tisíc podobných případů, kdy není zaplaceno 107 milionů korun. Do rodiny Květy Absolonové proto začala chodit sociální pracovnice, která jim pomáhá se splátkovým kalendářem. Ten se týká ale jen aktuálních poplatků. Dvaatřicet exekucí a statisícové dluhy jim zůstávají. „Teď to zůstává na těch dětech, až vyrostou, tak si to budou muset zaplatit samy,“ dodala Absolonová.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Takovýhle dárek může dostat k osmnáctým narozeninám spousta dalších dětí. Například v Brně dluží na odpadech patnáct milionů korun přes osm tisíc dětí. „Máme několik případů, kdy dokonce děti z takových rodin byly odebrány do dětských domovů a vůbec nevěděly, že dluží za odpad,“ vyjádřila se zástupkyně ombudsmana Pavla Varvařovského Jitka Seitlová. Pro rodinu Květy Absolonové je teď jedinou šancí podání návrhu na zastavení exekuce pro nemajetnost. Svitavská radnice navíc plánuje vstřícný krok, kterým je sleva na poplatky pro děti.