Filharmonie Brno by se mohla stěhovat do Janáčkova divadla

Brno – Filharmonie Brno už mnoho let nemá kvalitní koncertní sál ani zkušebnu. Město proto uvažuje o tom, že filharmonikům upraví Janáčkovo divadlo. Paradoxně přitom tento záměr před pár lety pro vysokou cenu odmítlo.

Dalo by se Janáčkovo divadlo využít jako koncertní sál pro brněnskou filharmonii? To je otázka, na kterou má odpovědět nová akustická studie za 650 tisíc. Podle opozičních zastupitelů jsou to vyhozené peníze. Přesně takovou studii už totiž město má z roku 2004 a tehdy na jejím základě přestavbu zamítlo. „Ta studie říká, že Janáčkovo divadlo je na operu a že nemá smysl ho přestavovat, protože je akusticky uděláno tak, aby ta opera byla dobrá. Pokud ho přestavíme, nebudeme mít ani operu ani koncertní sál,“ prohlásil bývalý náměstek primátora pro kulturu Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Současní radní s tím nesouhlasí, studie je podle nich už stará. Za osm let se hodně změnilo a určitě existují nové, lepší technologie.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Domovským sálem filharmoniků je zatím Besední dům. Ten však na velké koncerty rozhodně stavěný nebyl a orchestr tady ani zdaleka nemůže předvést, co opravdu dokáže. „Brněnské publikum v podstatě svůj orchestr nezná. Když ale vycestujeme do opravdu kvalitního sálu, jako je salzburské Mozarteum nebo sály v Japonsku, najednou zjistíme, jak ten orchestr opravdu zní,“ potvrdil dramaturg Filharmonie Brno Jan Žemla. Východiskem už několik let mělo být nově postavené Janáčkovo kulturní centrum, Brno se však nikdy nedostalo dál než k náčrtům, jak má vypadat. Miliardu a půl na jeho stavbu totiž teď nikdo nedá. „Stavbu centra nenahradí nic, bylo by to naprosto ideální vyřešení celé situace. Má-li dojít k akustickým úpravám Janáčkova divadla, určitě je budeme vítat,“ dodal Jan Žemla.

Janáčkovo divadlo už několik let prochází náročnou rekonstrukcí jeviště i hlediště. Studii, jestli přibudou i akustické úpravy, bude mít Brno snad ještě letos.