Zapomenuté marionety pomohou oživit tradici

Velká nad Veličkou – Občanské sdružení Futra z Velké nad Veličkou se snaží obnovit tradici loutkového divadla na Horňácku. Loni se jeho členům podařilo objevit původní marionety, které pravděpodobně bavily tamní děti v 60. a 70. letech. Sdružení se teď pustilo do restaurování loutek, místním je znovu představí v létě na Horňáckých slavnostech.

Sedmadvacet loutek se skrývalo ve sklepení mateřské školy ve Velké nad Veličkou. Dávno zapomenuté marionety tam objevili až členové místního sdružení Futra. „Aniž bychom věděli, že tady nějaké loutky vůbec byly, jsme se rozhodli, že chceme založit loutkové divadlo. A postupně, jak jsme se o tom různě bavili s lidmi, jsme se dozvěděli, že už to tady někdy dřív bylo,“ uvedla Martina Šalomounová ze sdružení Futra.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Tradice loutkového divadla přitom ve Velké nad Veličkou sahá až do třicátých let minulého století, kdy jej provozovali členové místního Sokola. „Při stavbě kulturního domu v roce 1964 se počítalo také se sálkem pro loutkové divadlo a to divadlo tam bylo provozováno alespoň dvě desítky let,“ doplnil starosta obce Jiří Pšurný (ODS). Odtamtud loutky putovaly do mateřské školy. Poničené pak skončily ve sklepě, kde ležely více než třicet let a postupně se rozpadaly. Některým chybí oblečení, jiné jsou polámané a odřené. Šikovné ruce jim teď ale znovu vracejí život. „Chceme jim udělat kompletně novou scénu, nové oblečení, nové systémy, nový příběh. Chceme jim dát nový život,“ dodala Martina Šalomounová. U všech nalezených marionet teď bude potřeba zrestaurovat vodicí systém, ten se dochoval pouze u jediné loutky.

Sdružení Futra získalo na obnovu loutek také prostory. V místním památkově chráněném domě teď vytvářejí loutkovou dílnu, která se otevře i zájemcům z řad veřejnosti. „Chystáme menší projekt, kde se budou tvořit sochy, bude se malovat, budou se dělat různé výtvarné techniky, součástí dílny bude i výroba loutek. Chtěli bychom do toho zapojit především děti a chtěli bychom nazkoušet nějaké malé divadlo,“ potvrdila Martina Venclová ze sdružení Futra.

Do budoucna k zachráněným marionetám přibudou další typy loutek, Futra chtějí hrát také maňáskové nebo stínové divadlo.