Útok nožem ve Frýdku-Místku nepřežila malá dívka

Frýdek-Místek – K tragické události došlo večer v domě v ulici I. P. Pavlova ve Frýdku-Místku. Údajně psychicky narušená žena tam s nožem napadla malou dívku a její babičku, policie už potvrdila, že vnučka útok nepřežila a 58letá žena utrpěla vážná zranění a skončila ve frýdecko-místecké nemocnici. Útočnici už policisté zadrželi. Případ zatím vyšetřuje jako vraždu ve stádiu pokusu. Pachateli hrozí 15 až 20 let nebo výjimečný trest.

Tragédie se odehrála okolo 17:30 a přesnou příčinu napadení policie zatím nezná. Zranění holčičky byla neslučitelná se životem a i přes snahu záchranářů nakonec po převozu do nemocnice zemřela. 

„Děvčátko v okamžiku příjezdu nejevilo žádné známky života, nacházelo se ve stavu selhání všech vitálních funkcí. Zasahující lékař bez prodlení zahájil resuscitační péči. Dítěti zajistil umělou plicní ventilaci a podávání léků do kostní dřeně,“ uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.  

Závažná a život ohrožující zranění však utrpěla i starší žena, která rovněž skončila v nemocnici. „V době zásahu záchranné služby jevila známky poruchy vědomí a její život byl přímo ohrožen,“ uvedl Humpl. 

Útočící žena se před policisty zabarikádovala: „Policisté překonali nejen dveře, které měla žena zastavět předměty, ale zřejmě také díky okamžitému zákroku žena pravděpodobně nestihla použít nůžky, které měla u sebe,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková s tím, že podezřelá byla následně umístěna do specializovaného zdravotnického zařízení. Policie už provedla první výslechy. Příbuzným obětí poskytuje posttraumatickou péči policejní psycholog.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Místní obyvatelé tvrdí, že útočící ženě je kolem čtyřiceti let a je prý duševně nemocná. Několikrát ji údajně viděli, jak se po chodbě pohybuje jen v noční košili a županu. „Řvala tady po barácích: 'Ufoni, vraťte mi je, ufoni, kde jste mi je dali, vraťte mi je!',“ říká jeden z obyvatelů domu. Její psychický a zdravotní stav teď budou zkoumat znalci. Za jaký trestný čin bude žena stíhána, policisté zatím nesdělili.

Loni se v Moravskoslezském kraji stalo celkem 17 vražd a pokusů o ně. Bylo to o sedm méně než předloni a o dvě méně než v roce 2009. Loni však v kraji bylo oběťmi vražedných útoků šest dětí mladších 11 let, což bylo nejvíce za posledních 20 let.