Exekuce na majetek Prahy byla zastavena

Praha – Exekuce na majetek hlavního města byla zastavena. Soud ji původně nařídil za nesplacení částky ve výši 205 942 korun bytovému družstvu v Praze 6. Podle primátora Bohuslava Svobody mohla za problém magistrátní úřednice, která zapomněla peníze poslat. Kvůli exekučnímu řízení nesměla Praha nakládat s majetkem, obstaveny byly například Karlův most a Staroměstská radnice.

Hlavní město podle primátora prodalo v roce 2002 Bytovému družstvu U Šárky byty s tím, že družstvo převezme i veškeré dluhy včetně dluhů za neplatiče. Družstvo se proti dohodě ohradilo a obrátilo se na soudy, které rozhodly v jeho prospěch. Dlužná částka podle Svobody činila 163 306 korun, s připočtením dalších nákladů a poplatků za exekuci se dluh vyšplhal na 205 942 korun.

„Dnes ráno vyzval exekutor hlavní město k dobrovolnému uhrazení pohledávky. A to hlavní město také učinilo,“ informoval ve Studiu ČT24 ředitel odboru správy majetku pražského magistrátu Radek Svoboda.

Úřednice, která měla chybovat, je už ve výpovědi kvůli personálním změnám. Magistrát teď zvažuje, že důvod jejího odchodu překvalifikuje jako porušení pracovních povinností. Navíc není vyloučené, že ji nechá zaplatit poplatky pro exekutora - tedy asi 40 tisíc korun. Obstaveny byly například Karlův most, Staroměstská radnice, socha Jana Husa, Obecní dům, Bílkova vila na Hradčanech, střešovická Müllerova vila, zoologická zahrada v Troji a radnice na Mariánském náměstí.

Nejedná se o první případ exekuce na hlavní město. Loni v dubnu nařídil exekuci majetku magistrátu Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli tomu, že úřad neodpověděl na žádost Jakuba Sedláčka o informaci. Chtěl po magistrátu zveřejnění interního auditu na odboru dopravy, který prověřil systém přidělování registračních značek motorovým vozidlům. Úřad ale odmítl poskytnout kompletní znění materiálu a poslal Sedláčkovi pouze výtah z dokumentu.

Exekuce na majetek obcí není v Česku žádnou výjimkou. Karlovy Vary, Ústecký kraj i Ústí nad Labem měly exekuci kvůli tomu, že neodpověděli občanovi na dotaz. Říčany a Harrachov dlužily peníze. A Hulín odmítl zaplatit ženě za zranění na chodníku. Vládní koalice taky slibuje, že úředníci budou za své chyby zodpovědní. Poslanci se budou touhle změnou zabývat už na své únorové schůzi.