Obcím na Trutnovsku se nelíbí těžba břidlicového plynu ani průzkumné vrty

Trutnov - Radnice 31tisícového Trutnova je proti průzkumným vrtům a těžbě břidlicového plynu na Trutnovsku a Náchodsku. Hodlá proto využít všech dostupných možností, aby těžbě zabránila. Proti průzkumným vrtům se už dříve vyslovilo také vedení kraje, náchodská radnice a další obce. Ministerstvo životního prostředí už ale společnosti Basgas Energie Czech dalo k průzkumu souhlas.

Těžaři plánují v následujících pěti letech průzkumné vrty na území o rozloze 777 kilometrů čtverečných od Broumovska až po hranice Krkonošského národního parku. Město Trutnov však ve věci průzkumu dalo ministerstvu životního prostředí nesouhlasné stanovisko a proti stanovení průzkumného území podalo rozklad. O dalším postupu rozhodne ministr životního prostředí. „Aktuálně připravujeme také stížnost na postup územního pracoviště ministerstva životního prostředí,“ uvedl starosta města Adamec Ivan Adamec (ODS). 

Podle něj je těžba plynu proti veřejnému zájmu, a samotný průzkum je tak zbytečný. „Trutnovsko se stále vyrovnává s ekologickými dopady hornické činnosti a na základě těchto zkušeností nemáme ani nejmenší zájem na tom, aby se zde cokoliv dalšího těžilo,“ uvedl Adamec. Připomněl, že v lokalitě se nacházejí významné zdroje pitné vody, které by mohla těžba ohrozit. Těžba by navíc probíhala v regionu s národním parkem, chráněnými krajinnými oblastmi a dalšími přírodně vzácnými místy.   

Úředníci třeba povolili průzkum i v CHKO Broumovsko, plyn se přitom těží z až dvoukilometrové hloubky za pomocí chemikálií. „Je možné obávat se znečištění zdrojů pitné vody, ale i povrchových vod právě těmi chemickými prostředky,“ varuje vedoucí CHKO Hana Heinzelová. Geolog Radko Tásler pak upozorňuje, že i samotný vrt, který bude dosahovat velkých hloubek, může ohrozit hydrogeologickou situaci ve svém okolí. Právě Tásler vedl ve stejné lokalitě průzkum v 80. letech: „Zjistilo se, že je to naprostý nesmysl. Té využitelné složky je tady tak málo, že to prostě nemá ekonomický význam.“ 

Někteří starostové si stěžují na postup ministerstva, rozhodnutí o povolení průzkumných vrtů jim prý přistálo v elektronické poště a nikdo s nimi nediskutoval. Obce proto podávají námitky, o kterých musí úředníci ve lhůtě 90 dní rozhodnout. Průzkum tedy nezačne dříve než na jaře.  

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Druhým regionem v ČR, kde by mohl průzkum být, je oblast mezi Přerovem, Kopřivnicí a Vsetínem. Ložiska plynu v břidlicích tam chce prozkoumat britská firma Cuadrilla. I na Moravě se proti povolení průzkumu postavily některé obce.   

Plyn vytěžený z břidlic by mohl zčásti snížit současnou 98procentní závislost Česka na dovozu plynu a přispět ke snížení ceny pro koncové zákazníky. Výrazný rozvoj těžby plynu z břidlic zažívají v posledních deseti letech USA, na celkové těžbě se podílí již 20 procenty.