Firma chce na Mělnicku těžit černé uhlí, obce jsou proti

Mělník – Obcím na Mělnicku se nelíbí záměr australské firmy, která chce v oblasti od Mělníka až po Mladou Boleslav a Benátky nad Jizerou provést zkušební vrty k podzemnímu zplyňování uhlí. Včera odpoledne se kvůli tomu sešli starostové se zástupci ministerstva životního prostředí a investora. Starostové mají především strach o podzemní vodu. Bojí se, že by vrty a hlavně případná těžba poškodily podzemní ložiska pitné vody, která zásobují velkou část Středočeského kraje.

Firma teď jedná s ministerstvem o vymezení průzkumného území, které by mělo být velké zhruba 400 kilometrů čtverečních. K výrobě energie z černého uhlí by používala technologii, která se zatím nikde v Evropě nevyužívá – funguje např. v Austrálii. Podzemní ložiska uhlí se zapálí a na povrchu se čerpají plyny, které se dají využít např. k výrobě elektrické energie. 

Podle obcí by to však znamenalo velkou ránu pro životní prostředí. Starostka Byšic Jana Poláková (ODS) upozorňuje, že dojde ke zvýšení objemu vypouštěného oxidu uhličitého do ovzduší a může dojít i k propadům terénu. Navíc prý podzemní vody otráví chemikálie jako benzen nebo toluen. Podle prokuristy společnosti Wildhorse Energy CZ Romana Rácze jsou ale většinou obavy bezdůvodné a vyplývají z určité neznalosti nebo dezinformací. 

Stejná firma už u ministerstva životního prostředí uspěla se žádostí o povolení průzkumných vrtů na Karvinsku, kde plánuje podobný projekt. Město Karviná však proti rozhodnutí ministerstva podalo rozklad.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)