Houba moří Muzeum Podkrkonoší a upozorňuje na obrazy

Trutnov - Muzeum Podkrkonoší v Trutnově musí být na několik měsíců uzavřeno. Střešní konstrukci likviduje dřevokazná houba dřevomorka a budova z roku 1854 je v havarijním stavu. „Rozpadá se to úplně na padrť, v podstatě nic nezbyde a trám je potom dutý,“ komentuje rozpad střechy Vlastimil Málek, ředitel muzea. Při vyklízení půdy byl však nalezen starý obraz, který zachycuje Trutnov.

„Dřevomorka domácí je jedna z našich nejnebezpečnějších hub,“ upozorňuje Věra Samková z Krajské mykologické poradny. Podle dosavadního průzkumu byla dřevomorkou napadena zhruba třetina střešní konstrukce. „Po odkrytí trámů, které jsou dnes zazděny, je možné, že se rozsah zvýší,“ připouští Miroslav Franc z odboru rozvoje Městského úřadu Trutnov.

Jediným řešením je špatné dřevo zlikvidovat a nahradit novým. Stálé expozice se kvůli opravě začnou vyklízet již příští měsíc, muzeum se pro návštěvníky zcela uzavře v polovině dubna. Znovu otevřeno bude částečně od srpna.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Vyměnit je třeba nejen napadené trámy, ale také některé zdravé v podlahách. „Budova vznikla v roce 1854 a tenkrát normy nebyly tak přísné, takže dnes je nosnost nedostatečná,“ vysvětluje ředitel Vlastimil Málek. Rekonstrukce budovy podkrkonošského muzea bude stát patnáct milionů korun. Práce mají skončit na podzim.

Při vyklízení půdy byl nalezen starý obraz

Boj s dřevomorkou má však i nečekané pozitivum. Při vyklízení půdy se podařilo objevit dvě stě let starý obraz, který patřil mezi první exponáty původního německého muzea. „Je to jeden z nejstarších pohledů na Trutnov. Zachycuje nám Trutnov ještě před velikým zničujícím požárem v roce 1861,“ představuje malbu ředitel muzea.

Nalezený obraz
Zdroj: ČT24