Ředitelé škol z Pardubicka se obávají účelových výběrových řízení

Pardubice – Ředitelé středních škol v Pardubickém kraji s nejistotou vzhlížejí k plánovanému vypisování nových výběrových řízení na své posty. Hejtmanství jej učiní na základě nového školského zákona a podle ředitelů jde o nástroj, jak ve vedení škol udržet loajální osoby a s těmi nepohodlnými se naopak rozloučit. Nařčení z jakéhokoliv podchycení „poslušných“ ředitelů však odmítá radní pro školství v Pardubickém kraji Jana Pernicová.

Pardubický kraj vypíše celkem 54 konkurzů. Zdejší školy tak zažijí největší personální zemětřesení od roku 1990. Krajská opozice se však obává, že vedení kraje bude vybírat jen loajální ředitele škol. Pořadí ve výběrovém řízení sice určí komise, ale poslední slovo, bez ohledu na její doporučení, bude mít radní kraje Jana Pernicová a její kolegové. „Zřizovatel má v ruce, nechci říct zbraň, ale nástroj, jak se s tím ředitelem domluvit, nebo nedomluvit,“ uvedl ředitel pardubického gymnázia Otto Horák.

Právě radní pro školství však považuje nařčení z účelového výběru za nesmyslné. „ Odmítám to, že by měl být ředitel loajální, že by měl být trestaný za to, že není loajální,“ sdělila Jana Pernicová. Oslovení ředitelé škol, kteří budou svůj post u konkurzů obhajovat, však svoje obavy z účelového výběru vítězů zveřejnit nechtěli. Podle svých slov totiž mají strach, že by u konkurzu neuspěli.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)