Kraj, nebo soukromník? ČRo řeší prodej přerovského zámku

Přerov nad Labem - Na jedné straně podnikatelka, která nabízí slušné peníze a slova o zvelebení nemovitosti. Na druhé straně kraj, radnice a obyvatelé. Český rozhlas řeší v těchto dnech budoucnost krásného zámku v Přerově nad Labem, na kterém za své doby pobýval i Rudolf II. Otázka, komu prodat renesanční stavbu, by měla být vyřešena do konce ledna. Představy zájemců o budoucnosti zámku zjišťovali Reportéři ČT.

Zámek se rozhodla koupit podnikatelka ze středočeského Kačova Jana Válková. Absolventka Vysoké školy ekonomické a dnes soukromě hospodařící rolnice se o koupi náhodou dozvěděla na úřadě v Přerově nad Labem. Nemovitost ji zaujala a se svojí vizí majetku jako požehnání pro obecné blaho předstoupila před občany a zastupitelstvo města. To ale zámek v soukromých rukou vidět nechce. „Nejlepší by bylo, kdyby zámek připadl krajskému úřadu, který by tím rozšířil Polabské muzeum,“ tvrdí místostarostka Přerova nad Labem Ivana Gregárková.

Irena Gregárková a majitelka vodní elektrárny Jana Válková zosobňují spor, který v posledních týdnech jitří emoce ve středních Čechách. Do konce ledna má totiž vlastník zámku - Český rozhlas - rozhodnout, komu kulturní památku prodá. Místní lidé mají obavy, aby zámek po prodeji nezačal chátrat a aby nebyl veřejnosti uzavřen.

Historie přerovského zámku sahá až do čtrnáctého století. Do roku 1918 patřil Habsburkům, poté jej poslednímu rakouskouherskému císaři Karlovi I. bez náhrady vyvlastnil československý stát. Za první republiky patřil zámek československé církvi husitské, od které jej rozhlas v roce 1982 odkoupil za 50 tisíc korun. Do roku 2000 zde provozoval archiv, spolu s digitalizací se ze zámku ovšem stal nákladný a zbytečný luxus. Celkem do něj Český rozhlas vložil okolo dvaceti milionů korun, nyní jej chce prodat za sumu o více než tři miliony nižší.

Když se samospráva Přerova nad Labem dozvěděla, že rozhlas chce zámek prodat, začala usilovat o převod zámku na Středočeský kraj, protože by se pak mohl rozšířit skanzen Polabského muzea, který se zámkem přímo sousedí. „Je to velmi zajímavá památka a stálo by za to ji zpřístupnit veřejnosti,“ vysvětluje Gregárková. Svůj zájem o zámek veřejně deklaroval i Středočeský kraj. „Rozhlas zámek dostal od státu zadarmo,“ tvrdí hejtman kraje David Rath. „Pokud ho nepotřebuje, mohl by ho dát jiné veřejné instituci, která by ho využila pro lidi,“ argumentuje. Zadarmo ovšem ČRo zámek předat nehodlá.

Příběh mystifikátora Petra Sadeckého a komiksu Octobriana (zdroj: ČT24)

Loni na podzim se objevila nabídka paní Válkové, kterou zastupuje její přítel a bývalý mluvčí České národní banky Martin Švehla. „Tato nabídka je optimální,“ potvrdil ředitel rozhlasu Peter Duhan. „Paní Válková prokázala solventnost a její nabídka byla velice blízko od námi požadované ceny,“ dodává.

Svou představu o fungování zámku zveřejnila zájemkyně v prosinci minulého roku. Válková ho plánuje otevřít veřejnosti, udělat z něj kulturní a zároveň i funkční centrum obce. „Pořádaly by se tam koncerty, výstavy, dali bychom prostor mladým,“ tvrdí. „Zámek by měl sloužit hlavně veřejnosti,“ dodává. Radnice ovšem zájemkyni nevěří. „Nevíme, na kolik let by toto mohla zajistit,“ osvětluje Gregárková.

Po krachu loňských jednání se do věci vložil Středočeský kraj, který je dle slov Davida Ratha nově ochoten zaplatit okolo desíti milionů korun. Nová uzávěrka nabídek na koupi zámku je šestadvacátého ledna. Krátce po tomto datu má vedení Českého rozhlasu společně s radou rozhodnout, kdo zámek získá. Vedle nabídnuté sumy se má přihlédnout i k zárukám, že zámek nebude pro veřejnost uzavřen.