Sněžení ustává, doprava se rozjíždí

Praha – V Česku místy prší nebo sněží, nejvydatnější srážky už však má země za sebou. Ačkoli se nevyjasní, sněžit už odpoledne příliš nebude. Meteorologové však upozorňují, že se večer opět může tvořit náledí. Některé regiony se potom musí vyrovnávat s následky vydatných dešťů z minulých dnů. Zvýšené hladiny zůstávají na dvanácti tocích. Před polednem se podařilo silničářům odstranit následky nočního sněžení, silniční doprava proto už jezdí bez větších problémů. I vlaky jezdí bez větších komplikací, výjimkou je trať z Turnova na Tanvald, kde železničáři stále odstraňují následky nedělní nehody nad Železným Brodem. Uzavřena zůstane až do čtvrtečního večera. O nehodách a uzavírkách silnic se můžete informovat zde, o mimořádnostech v železniční dopravě zde.

Dopolední sněžení bude odpoledne ustávat, očekávat lze pouze sněhové přeháňky, v místech pod 300 metrů nad mořem potom přeháňky smíšené. Nejvyšší teploty budou do západu slunce opět docela vysoké, vystoupí až k pěti stupňům Celsia. Na horách budou minus dva stupně. Večer se ochladí, může se proto vytvářet náledí.

Vyšší průtoky má dvanáct řek

Na dvanácti vodních tocích je po víkendových deštích zvýšená hladina. Ve všech případech jde ale jen o první stupeň povodňové aktivity. Průtok se vesměs nezvyšuje, většinou hladiny klesají nebo stagnují – je tomu tak na Berounce, Ohři nebo Cidlině. Pouze hladina Labe v Děčíně a Ústí ráno ještě stoupala.

Stoupající silnice plní uvízlé kamiony

V noci napadlo na horách deset až dvacet centimetrů sněhu, další centimetry přibyly dopoledne. Silničářům proto dlouho trvalo, než plně zprůjezdnili všechny komunikace. Obzvlášť patrné to bylo v Libereckém kraji, kde byla pro kamiony neprůjezdná silnice I/10 ve stoupání z Tanvaldu do Harrachova. K poledni však už byl tah holý a dobře sjízdný. Rozjely se i další kamiony, které ráno uvízly například u Cvikova na Českolipsku nebo mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Na horských silnicích nižších tříd však mohou mít potíže osobní auta. Leží na nich hluboká vrstva ujetého sněhu, ve které se tvoří hluboké vyjeté koleje. Silničáři je udržují průjezdné s pomocí fréz. Do hor by měli motoristé vyjíždět vybaveni řetězy a lopatou k vyproštění.

V Libereckém kraji už se také uklízí. V Jablonci nad Nisou například začali záplavy sněhu odvážet z města. Na silnicích zase frézy odklízí vysoké bariéry. V Jilemnici ale díky přívalům sněhu mohou konečně začít se stavbou tradiční sochy Krakonoše, na kterou dosud sníh chyběl.

Přestože by měli být řidiči opatrní, dochází k nehodám. Nejvážnější se stala v Klenovicích u Soběslavi na pražsko-budějovické silnici, kde se střetlo osobní auto s chodcem. Ten havárii nepřežil.

Královéhradeckém kraji sice horami nevede mnoho hlavních silnic, a nenastaly proto tak velké potíže s kamiony, zato se musí řidiči vyrovnat s rozmary počasí i v níže položených místech. Na Jičínsku se místy tvoří náledí, na Rychnovsku zase leží mlha. Totéž platí o Pardubickém kraji, kde je kluzko zejména na Hlinecku, Lanškrounsku, v okolí Ústí nad Orlicí, Žamberka, Poličky a Skutče a nový sníh napadl také u Svitav a Vysokého Mýta. V Olomouckém kraji a také Zlínském kraji upozorňují silničáři na sníh v horských oblastech, shodně se jim však v obou regionech daří udržet komunikace sjízdné.

Čerstvý sníh zato působí dopravní komplikace v Jihočeském kraji i na nejvýznamnějším tahu v regionu. Jeho vrstva pokrývá dálnici D3. Nadále přitom sněží. Na Vysočině se potom silničáři snaží, jak mohou, přesto mohou řidiči zažít nepříjemné okamžiky při jízdě po vedlejších komunikacích. Posypaný sníh totiž místy namrzá a klouže. Sněží i ve Středočeském kraji a Praze, silničáři proto vyzývají k obezřetné jízdě zejména na dálnici D1, aby se neopakoval pondělní kolaps.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)