Proti zrušení pobočky městské knihovny se bouří radnice

Praha – Městská knihovna v Praze se rozhodla snížit k 1. březnu počet svých poboček. Vedení instituce krok zdůvodnilo omezením peněz, které knihovna dostává od magistrátu. Plán na uzavření části poboček však pobouřil radnice dotčených městských částí. Například Praha 3 chce, aby zůstala zachována knihovna na Chmelnici. V nejhorším případě ji bude městská část nadále financovat sama.

Městská knihovna zavře 1. března pět poboček – Chmelnici, Vršovice a oddělení pro dospělé na Cibulce, Letné a Pankráci. Na největší odpor narazila v případě Chmelnice, radnice Prahy 3 uzavření knihovny odmítá. „Zrušení knihovny na Chmelnici musíme zabránit. Její služby hojně využívají děti z celého Jarova, pro které je doprava do druhé pobočky v Praze 3 v Husitské ulici téměř nemožná. Chápu potřebu úspor ve veřejných financích, ale nemůžeme šetřit tím, že zamezíme našim dětem v přístupu k literatuře. To je pro mne naprosto nepřijatelné,“ uvedl místostarosta Pavel Sladkovský.

Jestliže městská knihovna rozhodnutí pobočku zrušit nepřehodnotí, chce místostarosta Sladkovský navrhnout zastupitelům Prahy 3, aby městská část nadále provozovala chmelnickou knihovnu sama. V tom případě se ale bibliotéka nejspíš přestěhuje, kvůli snížení provozních nákladů by měla podle mluvčího radnice Jana Sotony sídlit v budově, která městské části patří. Zatím pobočka městské knihovny působí v pronajatém objektu. V současnosti stojí provoz knihovny na Chmelnici 1,3 milionu korun za rok.

Městská knihovna chce uzavřením pěti poboček ušetřit 13 milionů ročně, přičemž se nebude zvyšovat čtenářský příspěvek, který činí 60 korun.

Plánované náhradní knihovny za uzavírané pobočky

  • Praha 3, Chmelnice: knihovna Husitská na Žižkově
  • Praha 4, Pankrác (odd. pro dospělé): částečně dětská knihovna v ulici Na Veselí, dále např. knihovny v Michelské nebo Vikově
  • Praha 5, Cibulka (odd. pro dospělé): částečně dětská knihovna v Musílkově ulici, dále knihovny Ostrovského nebo Smíchov
  • Praha 7, Letná (odd. pro dospělé): částečně dětská knihovna v témže objektu, dále knihovna na Ortenově náměstí
  • Praha 10, Vršovice: knihovna Korunní nebo Dům čtení v Ruské ulici