Smiřice a Třebechovice mají od ledna vlastní městskou policii

Smiřice (Hradecko) – Rostoucí drobná kriminalita, vandalismus, ale i strach z přistěhování nepřizpůsobivých lidí. To jsou důvody, pro které se hned dvě města na východě Čech rozhodla pro vytvoření vlastní městské policie. Ta od ledna funguje ve Smiřicích na Hradecku a Třebechovicích pod Orebem. V Nové Pace pro změnu městskou policii zrušili. Důvodem byla úspora peněz.

Smiřice, město se třemi tisíci obyvatel, nyní budou hlídat noví strážníci. „Vnímáme, že v okolí města jsou problémové lokality, takže nechceme, aby se to posunulo směrem k nám,“ řekl starosta Smiřic Luboš Tuzar. Problémové je především místní nádraží, scházejí se zde uživatelé drog. „V současné době se zatím slouží denní služby, během příštího týdne se už najede na směnný provoz,“ uvedl Roman Černý, strážník Městské policie Smiřice.

Nový čtyřčlenný tým strážníků mají od ledna také Třebechovice pod Orebem. Nahradil hlídky ze sousedního Hradce, které do města zajížděly jednou týdně. „Tato frekvence se začala jevit jako nepostačující,“ uvedl starosta Třebechovic pod Orebem Jiří Němec.

Existují ale i radnice, které se rozhodly městské policie zrušit. Příkladem je Nová Paka, pro kterou to znamená roční úsporu až tři miliony korun. „Bohužel se tam ale zvýšila majetková kriminalita, jako jsou například drobné krádeže, a také došlo k navýšení přestupků například v občanském soužití,“ sdělila Lenka Burýšková, mluvčí Policie ČR v Hradci Králové. Novopacká radnice ovšem tvrdí, že na svém rozhodnutí zatím nic měnit nebude. Bezpečnost obyvatel kvůli zrušení strážníků za horší nepovažuje.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)